Het alcoholslot rukt op

REGIO. Momenteel komt het alcoholslot meer en meer in de actualiteit. Deze week werd het ook wettelijk geregeld. Misschien wel goed in een kader gezet tijdens de eindejaars- en nieuwjaarsperiode?  Een alcoholslot is een extra slot dat automobilisten in hun auto ingebouwd kunnen krijgen om te voorkomen dat ze gaan autorijden nadat ze te veel hebben gedronken. Het is pas mogelijk de auto te starten nadat met goed gevolg een alcoholtest is afgelegd. Kwestie is natuurlijk dat zo’n alcoholslot moet voldoen aan alle eisen en is goedgekeurd.

Ze moeten voldoen aan de voorschriften die vastgelegd zijn in bepaalde normen en de garantie bieden dat ze  het starten van het voertuig verhinderen wanneer het systeem bij de bestuurder een alcoholconcentratie vaststelt 0,2 promille.  Het slot moet voldoende garanties bieden dat het niet kan omzeild worden. Iemand die hardleers is en veroordeeld wordt door de politierechter worden verplicht een alcoholslot in de wagen te laten plaatsen.

Een slot kan voor een jaar worden verplicht maar ook voor 5 jaar en zelfs voor altijd. Proeven bewijzen dat het positieve resultaten oplevert. Een alcoholslot kost zo’n 1500 euro en moet door de veroordeelde worden betaald. Wie het toch waagt om toch te rijden, ook al heeft hij een alcoholslot, krijgt en gevangenisstraf of een lang rijverbod. Toch kan het alcoholslot worden gezien als een alternatief voor het rijverbod. (Rolf Duchamps)