300 jaar Sint-Lucia in boekvorm

SINT-NIKLAAS. Dit jaar bestaat het  Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Lucia uit de Ankerstraat te Sint-Niklaas 300 jaar. Die verjaardag werd het voorbije jaar uitgebreid gevierd met de voorstelling van het jubileumboek als hoogtepunt. Het boek geeft een overzicht van drie eeuwen geestelijke gezondheidszorg en bevat naast een reeks foto's getuigenissen, bijdragen van opiniemakers en een blik op de toekomst.

Het verhaal van Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Lucia begint driehonderd jaar geleden wanneer de eerste leden van een jonge kloostergemeenschap een kloostergebouw met een aantal ziekenkamers lieten optrekken in wat toen nog de Lange Nieuwstraat heette. De kloostergemeenschap zou later uitgroeien tot de Congregatie der Zwartzusters van de Heilige Philippus Neri. Het kloostergebouw met ziekenhuiskamers zou meer dan tweehonderd jaar bekendstaan als het 'Sieckhuys'. Pas in het laatste kwartaal van de vorige eeuw duikt de naam  Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Lucia op.

Sint-Lucia vierde haar verjaardag met een reeks activiteiten waaronder een tentoonstelling, een feestweek voor de patiënten en een gezinsdag voor het personeel. De voorstelling van het jubileumboek '300 jaar Sint-Lucia - van Sieckhuys naar Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis' vormde de kers op de taart. Het boek schetst een beeld van drie eeuwen geestelijke gezondheidszorg in Sint-Lucia, werpt een licht op de huidige werking van het ziekenhuis en bevat bijdragen van onder andere professor Jean-Jacques Cassiman, professor dokter Dirk de Wachter en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. Ook de toekomst van het ziekenhuis komt aan bod naast getuigenissen van de overste van de congregatie, een ex-patiënt, een familielid, een oud-werknemer en de voormalige burgemeester. Het boek werd op kwaliteitspapier gedrukt en bevat een flink aantal foto's. (mb)