Kort nieuws Aflevering 7

Nieuwtjes kriskras doorheen de regio. Ze komen uit: Beveren, Vrasene, Zwijndrecht, Kruibeke, Verrebroek. Het gaat over kapelletjes, eucharistievieringen, OCMW, belastingen, voorzitters van cultuurraden, Speelplein Bartje, Ronde van het Waasland, een nieuwe sporthal, hobo spelen, een brandweerwagen die te koop staat.


Zorg voor kapellen.
VRASENE. De Plaatselijke Culturele Raad van Vrasene heeft de gemeente advies laten bezorgen om twee kapelletjes te laten renoveren. Het gaat over dit van O.-L.-Vrouw van Lourdes aan Klein Laar, waarvan de buitendeur moet bewerkt worden om binnenregenen te voorkomen. Ook dat van de Heilige Rita van Cascia in de Puchelstraat, heeft dringend herstelling nodig van het hek plus schilderwerk.

 

Herschikking Eucharistievieringen
ZWIJNDRECHT. Vanaf zondag 2 januari worden in de H. Kruisparochie de eucharistievieringen herschikt. De zaterdagavondviering wordt gans het jaar door om 17u gehouden. De hoogmis van 's zondags verschuift van 9.30u naar 9u maar de mis van 11u blijft ongewijzigd. Op zaterdag 1 januari is er, ter gelegenheid van Nieuwjaar, om 11u een gemeenschapsviering e op zondag 2 januari wordt het feest van Driekoningen reeds gevierd met om 9u een hoogmis en om 11u de Gezinsviering. De kinderen van de catechese gaan "Sterzingen" op zaterdag 8 januari van 13 tot 16u (F)

 

OCMW-cijfers voor 2005.
KRUIBEKE. Het OCMW stelde de begroting voor 2005 op. De ontvangsten staan op 8.054.900 euro en de uitgaven op9.608.000 euro, zodat er een negatief saldo is van ruim 1,5 miljoen euro. De tussenkomst van de gemeente bedraagt 951.814 euro. De gemeenteraad moest deze begroting goedkeuren maar de CD&V onthield zich omdat het geen vooruitstrevende begroting is. De SP.A onthield zich niet meer zoals voorheen, omdat de onderhoudsplicht voor de kinderen van iemand die in het rusthuis verblijft, in Kruibeke is opgeschort.

 

Belastingen blijven
KRUIBEKE. De inwoners van Groot-Kruibeke, zullen voor 2005, 1650 opcentiemen op de onroerende voorheffeing betalen. De aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting staat op 8 %. In Beveren is 1200 opcentiemen en 4 % personenbelasting.

 

Voorzitters Cultuurraden geven ontslag.
BEVEREN/VERREBROEK. De voorzitters van de Plaatselijke Culturele Raden van Beveren en Verrebroek hebben ontslag ingediend. Voor Beveren was dat Roland De Block, die eveneens ontslag aanbood als bestuurslid van de Gemeentelijke Culturele Raad en de vzw Gemeentelijke Culturele Centra. Voor Verrebroek was het Magda Baert die ontslag gaf. Roland De Block is al vele jaren betrokken bij het Beverse culturele leven. Hij was 10 jaar voorzitter. Hij volgde in 1994 Paula Verhelst op. Van 1986 tot 1991 was Dirk Verhelst voorzitter. In de rij der voorzitters staat de huidige burgemeester François Smet, vermeld voor de periode na de fusie in 1977 tot in 1984. Daarna werd ook Gabri?Willems nog twee jaar voorzitter. De nu ontslagnemende voorzitter De Block wordt opgevolgd door Chris Lootens, die zelf ook al 10 jaar bestuurslid is van de PCR Beveren. Ze blijft voorzitter tot in 2006.(F)


Speelplein Bartje zoekt medewerkers
BEVEREN. De vakantie 2005 is nog ver af, maar Speelplein Bartje, is toch al met de voorbereiding begonnen. Er wordt uitgekeken naar jongeren die willen mee werken aan de begeleiding. Nu al staat vast dat er op vrijdag 25 februari 2005 om 19.30u een 'Playdate'komt, waar ge?eresseerde jongeren alles te weten komen over de vrijwilligersvergoeding, het A-team, de maandelijkse ontmoetingsactiviteiten, het leidingweekend, de animatorcursussen, enzovoort. Deze 'Playdate' vindt normaal gezien plaats in het nieuwe jeugdlokaal in de Floralaan, dat weldra de deuren opent.
Jongeren die willen weten of er animatorbloed door hun aderen stroomt, kunnen ook de 'animatortest' doen op www.speelpleinbartje.net: een grappige multiple -choice quiz met leuke sfeerfoto's. Info voor toekomstige animatoren: Isabel Van Daele, gsm 0472 89 68 58. Algemene info over Speelplein Bartje: Sabine Lauwers (voorzitster), tel. 03 755 28 05.(F)

 

Wie wordt 15.000 ste deelnemer Ronde van het Waasland?
WAASLAND. Op Tweede Kerstdag reden 842 mountainbikers de 16de rit van de Ronde van het Waasland in Stekene -Polken. De Beverse organisator Dirk Cornu kijkt uit naar de 15.000ste deelnemer en die zou wel eens kunnen inschrijven op zondag 2 januari in de 17de rit die te Sinaai wordt gereden. Er kan gestart worden tussen 8.30u en 10.30u voor 32-42-of  49 km. Inschrijving in de Cafetaria van Sporthal Ter Beke, Vleeshouwersstraat 4 . De tocht gaat via de Sinaaise kerkwegels waar men het natuurschoon van : "De Fondatie" ontdekt. Verder gaat het langs de Moervaartdijk - Etsbos - Daknamse Bossen - Verloren Bos - Molsbroek - Oude Durme - Waasmunsterse Heide - Goudenleeuwse - en Puiveldse Bossen. Wie 2005 sportief wil starten, zit met deze rit heel goed.


Nieuwe sporthal
VERREBROEK. In de Groothuiswijk komt een sporthal. Dat was zo voorzien in een zone voor gemeenschapsvoorzieningen in het BPA. Het zal wel een multifunctioneel gebouw worden voorzien van een cafetaria dat eigenlijk een clublokaal of buurthuis zal worden en waarin socio-culturele activiteiten ook aan bod zullen komen. Maar de sporthal is meteen ook de sportzaal voor de nabijgelegen lagere school. De nieuwbouw wordt geraamd op 820.000 euro (F)

 

Hobo spelen zit in de lift.
BEVEREN. De gemeentelijke Academie voor muziek of  de "Muziekschool", betekent voor de regio bijzonder veel in de muziekopleiding. Zo is het leerlingenaantal in de hoboklas sterk gestegen. Omdat er hobo gespeeld wordt op instrumenten die bijna 40 jaar oud zijn, heeft de Academie aan de gemeente gevraagd om een 4-tal nieuw hobo's aan te kopen. Op die vraag werd nu in gegaan. Voor 4 instrumenten zal 9.200 euro worden betaald.(F)

 

Brandweerwagen te koop
BEVEREN. De brandweer heeft nog een halfzware autopomp staan, een Renault van het bouwjaar 1984. Deze wagen kwam buiten gebruik nadat er een zware autopompwagen werd aangekocht. De brandweer kijkt nu uit of er geen interesse is bij gespecialiseerde bedrijven om de Renault aan te kopen. (F)