Werner Michiels en Laurie stellen 'Tijdloze Melodieën volume 2' voor

VRASENE. Het Vrasense muzikaal duo Werner Michiels en Laurie heeft een nieuwe cd op de markt gebracht. Ze hebben hem terecht '24 Tijdloze Melodieën' genoemd. De gekozen nummers zijn inderdaad nog steeds meezingers maar ook aangenaam klinkend bij alle momenten van de dag. Een rijke verzameling van Evergreens en Schlagers, Classic Country Hits en zelfs liedjes uit Grootmoeders tijd. Het is Volume 2 en hun repertoire inkijkend zien we nog een rijkdom genoeg om ook werk te maken van een Volume 3, Volume 4...

Achter de cd steken Werner en Laurie ook een bedoeling. Ze willen "de mooie melodieën in leven te houden over de generaties heen. Naast hun cd’s hebben ze ook die bedoeling verwerkt in hun optredens die steeds maar aangroeien. Kan ook niet anders want ze hebben een origineel programma in aanbod. Vooral senioren vinden er eeuwige jeugd in terug maar ze brengen ook telkens een meezing- en dansrepertoire mee.

De eerste cd in deze reeks kwam uit in juni 2009."We nemen altijd een 12 maand de tijd en zorgen er voor dat we minstens twee nummers per maand inzingen. We hebben er dan een dertigtal waaruit we dan een keuze maken van 24 nummers. Een cd ‘Tijdloze Melodieën’ zal altijd bestaan uit 24 nummers. We beginnen dus altijd een jaar op voorhand en zo zijn we nu al begonnen aan Volume 3 die hoogstwaarschijnlijk in juni 2011 zal verschijnen. We hebben er eigenlijk al 11 nummers voor.", aldus Werner Michiels.

Werner en Laurie willen op langere termijn er een serie van te maken van 5 cd’s. Dat zij die bedoelingen willen ten uitvoer brengen stamt ook wel uit een soort idealisme. "Bij een optreden in het Antwerpse kwam een vader bij ons om een cd te kopen voor mijn kinderen 12 - 1" opdat ze dit repertoire later kunnen meedragen. Dat was zeker een beetje Vlaams chauvinisme dat er in zat. Dat stimuleerde ons ook om verder te doen als een soort ambassadeurs van die oude tijdloze melodieën om ze zo een paar generaties te overbruggen."

Laurie zingt niet alleen in het Nederlands. Tijdloze melodieën zitten ook in het Frans, Duits en Engels. De cd bewijst het. "We proberen het zo dicht mogelijk bij het originele te houden", zei Laurie, "Ik heb vroeger tien jaar met een orkest gezongen en dat was naast Nederlandstalig ook Engelstalig en een paar in het Frans."
Dat ze nu in een duo zingt met Werner vond een oorsprong in de periode dat ze met drie optraden: Werner; Laurie en Jo Brouwers . Deze laatste zijn repertoire was wel enigszins anders,  dan wat Laurie en Werner verkozen, meer naar disco. "We zijn dan meteen overgeschakeld want Werner die hield van de muziek waar ik ook van hield en zo traden we dan samen op", aldus Laurie. Ook voor haar zijn die nummers van vroeger, laat ze ons maar oldies noemen, erg belangrijk. Ze vindt dat er inhoud zit in de mooie melodieën. Voor hen is de melodie heel belangrijk. Voor wat de huidige jonge generatie wil, hebben ze geen repertoire.

De samenstelling van de cd gebeurt in onderlinge afspraak. Wie van beide een idee heeft legt het voor en het wordt uitgewerkt. Zo heeft Werner al de idee om 'Je bent niet hip...' van Patricia Paay op cd 3 te zingen. Maar toch is de rode draad doorheen de samenstelling van de nummers het tijdloos zijn van de melodie. "We laten een idee opborrelen uit onze bagage", noemt Werner dat, " We kunnen ze bij onze optredens reeds uittesten en dat loopt wel parallel met de studio opnames. Het kan bij uitzondering wel eens gebeuren dat we een paar nummers op cd zetten die we niet bij een optreden brengen omdat die vaak technisch te moeilijk zijn. Maar laat ons zeggen dat we toch negen kansen op tien zingen we ze toch live zoals ze op cd staan."

Omdat ze met beide voeten tussen het publiek staan kunnen Werner en Laurie ook wel de tendens vinden die er bestaat naar hun repertoire toe. "Ik heb altijd horen zeggen dat je 40 jaar moet geworden zijn om te beseffen dat je terug naar het melodieuze, naar het romantische grijpt in het leven. Dat is zo voor elke generatie. De huidige seniorengeneratie is een klein beetje in slaap gevallen en die zijn nu terug aan het ontwaken. En op dat gebied kunnen we spreken van een nieuwe tendens. We kunnen niet meer doen dan hopen dat onze openbare omroep VRT misschien ook eens terug wat meer airplay geeft aan die melodietjes, zodanig dat we wat meer jongere mensen bij ons publiek mogen verwelkomen."

Werner was ooit een bijzonder bekende radiostem bij Radio Maeva dat begin jaren 1980 een populaire vrije radio was. Ondanks dat verleden had hij meer airplay verwacht.  "Enkel bij radio PROS in Denderhoutem en een paar in Limburg krijgen we airplay. Ik vind dat we perfect passen bij een oldiesradio.", klinkt het.

schitterende nummers

Laurie, die al sedert 1974 optreedt, is nog steeds gedreven en je ziet het zo dat ze bijzonder graag zingt en met haar stem het publiek wil bekoren. Die stem is bijzonder zuiver en sommige nummers is het alsof ‘Marva’ daar op, het podium staat. Dit is zeker niet overdreven want hoe Laurie ‘Het liedje van de zee" zingt is hoogstaand aantrekkelijk. Het Duitse "Zwei kleine Italiener" doet zowaar Conny Froboess herleven. Het nummer waarmee die in 1962 Duitsland vertegenwoordigde op het Songfestival.
Wat ook schitterend wordt ervaren is de coördinatie tussen de stemmen van Laurie en Werner. Dat wordt o.a. geïllustreerd in "April in Portugal’ en ‘Never ending song of love’.  Compleet, zouden we zeggen en bijna uniek omdat Michiels een diepe stem heeft. Een bijzondere gave want veel zangers met zo’n warm en diep stemtimbre, kennen we niet. Moet je bijvoorbeeld dat ‘Detroit City’ op de cd eens horen. Subliem.

‘Tijdloze Melodieën’ valt ook op door de grote afwisseling in de melodieën. Plots komt daar een Classic country medley tussen en verschijnt Johnny Cash voor ogen. En dat Werner en Laurie het hebben aangedurfd de wereldhit  "What a difference a day makes" ook op de lijst te zetten en ook nog in een degelijke uitvoering te brengen, zal de luisteraar ook wel treffen.
Bijzonder willen we ook vermelden dat de Vrasense artiesten ook het ‘Mexico’ van Luis Mariano brengen. Het is een wereldberoemd nummer uit 1951 maar datb ook in 1969 door de zangeres Zonder naam, eens op de hitlijsten werd gezet. Maar op de voorlioggend cd is het wel bijzonder omdat het door een duo wordt gebracht.

'Tijdloze Melodieën 2' is een eigen productie, techniek en studiowerk. Hij leerde absoluut uit de foutjes van de eerste cd maar een basisvoorwaarde is ook dat het kostenbesparend is en dat kan zeker als alles in eigen beheer gebeurt. De cd is steeds te bekomen tijdens de optredens en sporadisch ook wel in enkele cafés zoals bv. Terminus Verrebroek. Ze worden verkocht aan de prijs van 10 euro en dat voor 24 evergreens. En hoe dan ook, op de mooie tijdloze melodieën staat geen leeftijd. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Werner Michiels accordeonist en Laurie (Goemaere) zangeres. VRASENE. De Vrasense zangeres Laurie is terug. Zingen is haar leven en ze vormt nu mee het duo Werner & Laurie. Ze brengen live...