Verkoudheden 'goedkoop' deze tijd van het jaar

REGIO In het CM-zine heeft de Christelijke Mutualiteit aandacht voor verkoudheden. Deze tijd van het jaar zijn ze, zoals men dan zegt, zeer goedkoop. CM wijst hierbij naar een virus en zegt dat een verkoudheid niet wordt veroorzaakt door tocht, koude of door met natte haren buiten te lopen. "Om de virussen te bestrijden, maakt het lichaam zelf afweerlichaampjes aan. De kwaal gaat dan ook vanzelf over, doorgaans na twee tot tien dagen" Omdat ze geen vat hebben op virussen, zijn antibiotica totaal nutteloos.

Niettemin kunnen pijnstillers klachten verminderen. Neem bij hoofd- of spierpijn een pijnstiller op basis van paracetamol. Respecteer de juiste dosering voor elke leeftijd. CM geeft verdere raad: "Snuit regelmatig de neus indien u een loopneus hebt. Spoel bij baby’s onder de twee jaar eventueel de neus door er een zoutwateroplossing in te druppelen met een pipet. Drink regelmatig om het brandende gevoel in de keel te verlichten. Hoewel ze af te raden zijn wegens hun beperkte werkingsduur en bijwerkingen, kunt u bij een verstopte neus ontzwellende neusdruppels gebruiken. Gebruik ze evenwel niet langer dan vijf dagen, lees steeds aandachtig de bijsluiter en dien ze nooit toe aan kinderen zonder advies van arts of apotheker."

Er wordt ook op gewezen dat men hoestremmende siropen en slijmverdunners beter links laat liggen. Hun werking bij een verkoudheid werd namelijk nooit bewezen.

In CM-zine stond ook te lezen dat een verkoudheid een ontsteking is van de bovenste luchtwegen, veroorzaakt door een virus. Wetenschappers ontdekten reeds meer dan tweehonderd verschillende virusstammen, die een verkoudheid kunnen uitlokken.
Kinderen die nog maar weinig in contact zijn gekomen met die virussen, zullen meer verkoudheden oplopen dan volwassenen. Acht of meer per jaar zijn normaal bij hen. Volwassenen hebben meestal met slechts drie tot vier verkoudheden per jaar te maken. Allemaal dus goed om weten.

Men hoort het deze tijd vaak zeggen: "Ik denk dat ik een verkoudheid ga krijgen, ik voel het al komen..." CM meldt aan haar leden wat er gebeurt als het virus is aangekomen. Men voelt een kriebelende of pijnlijke keel, men gaat soms niezen of lichte hoofdpijn hebben. De slijmvliezen die door het virus aangetast zijn zwellen en gaan een overvloed aan slijm produceren. Men  krijgt een loopneus, die kan verstoppen. Een ophoping van slijm in de keelholte en luchtwegen wekt een hoestreflex op, die het slijm helpt verwijderen.

"Meestal treedt er bij een verkoudheid geen verhoging van de temperatuur op. Kinderen onder de drie jaar kunnen echter een lichte koorts krijgen tot ongeveer 38,5°C. Inn een klein aantal gevallen treden bij een verkoudheid complicaties op. Door bacteriën kunt u namelijk een bijbesmetting krijgen, meestal in de keel, het middenoor of de luchtpijp. Pijn op die plaatsen en koorts zijn daar duidelijke signalen van.", aldus CM-zine.

De verkoudheidsvirussen zitten in microscopisch kleine speekseldruppeltjes, die verspreid worden wanneer men praat, hoest of niest. De speekseldruppeltjes zweven rond in de omgeving en worden door nieuwe slachtoffers ingeademd. Iemand de hand schudden die net zijn neus heeft gesnoten of die in zijn hand heeft gehoest, is de gemakkelijkste manier om het virus door te geven. Dus wees attent want ’t is gauw gebeurd. (Rolf Duchamps)