Ereburgemeester van Steendorp Jozef Peeters overleden

STEENDORP. Op woensdag 29 december overleed dr. Jozef Peeters op 88-jarige leeftijd. Hij was ereburgemeester van Steendorp. 30 jaar lang of 5 legislaturen (1947-1976), was hij burgemeester van Steendorp.

Jozef Peeters werd geboren in Blaasveld op 18 februari 1916 in een kroostrijk landbouwersgezin. Aan de universiteit van Leuven behaalde hij het diploma van geneesheer. Hij vestigde zich in Steendorp (1941) en was meteen de eerste huisarts in de dorpsgeschiedenis. Met zijn minzaamheid en vriendelijkheid won hij spoedig de harten van alle Gelagenaars en hij was dan ook een ideale man voor de politiek. Hij werd de voorman van de CVP en was de onbetwiste, bijzonder populaire burgemeester van 1947 tot 1976. Aan de verkiezingen van 1976 - de aanloop tot de fusies van gemeenten - nam hij niet meer deel; hij was trouwens een principieel tegenstander van elke schaalvergroting. In 1981 zette hij, na 40 jaar, zijn dokterspraktijk stop.
"Dokter Peeters", zoals hij in de volksmond werd genoemd, gaat de geschiedenis in als een buitengewoon burgemeester. Hij was voor iedereen gelijk en iedereen was voor hem gelijk. Minzaam, bescheiden, hulpvaardig, altijd paraat, diplomatisch..., tegelijk deskundig, gedreven en toegewijd leidde hij zijn dorpsgemeenschap, met grote wijsheid en effici?ntie. Hij was in alle betekenissen "de vader van Steendorp". 
Enkele jaren geleden schreef hij zijn memoires. Ze werden onlangs gepubliceerd in het Jaarboek 2003 van het Gemeentemuseum van Temse. Ingevolge gezondheidsproblemen kon de ereburgemeester niet persoonlijk aanwezig zijn, maar er werd een interview met hem vertoond dat vooraf op video was opgenomen.
In augustus jl. vierde hij zijn 60ste huwelijksverjaardag.
Dr. Peeters was gehuwd met Maria Scherpereel. Zij hebben 6 kinderen.
De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 8 januari om 11 u. in de Sint-Jan-Evangelistkerk in Steendorp.