Onveilig fietsen tussen Melsele naar Kallo/Waaslandhaven
MELSELE/KALLO. De Fietsersbond en trouwens al wie fietst van Melsele naar Kallo weet dat het langs de Melseledijk alles behalve veilig is. Die weg kreeg als nummering N450 mee en is voor woon-werkverkeer de enige fietsverbinding om efficiënt vanuit Beveren en Melsele de Waaslandhaven Kallo en de havenbedrijven te bereiken. De Fietsersbond heeft het volledige tracé vanuit Beveren bekeken en noemt het ronduit gevaarlijk, met een slecht onderhouden en kapot gereden fietspad van 70 cm , aanliggend aan deze drukke weg vol vrachtverkeer waar men nog steeds op een groot stuk 70 km/u mag rijden.
Vorig jaar is er in Melsele nog een dodelijk slachtoffer gevallen aan het kruispunt van de N70 en de N450. Maar het meest levensgevaarlijke knelpunt op de N450 is een flessenhals ter hoogte van het kruispunt van de N450 met de Brielstraat en de Koolputstraat aan ’t Smisken.
Vermits deze levensgevaarlijke situatie nog gaat voortduren tot 2018 (dan pas is de heraanleg van de N450 voorzien) en omdat ook bij de plannen van de heraanleg het probleem van de flessenhals niet wordt opgelost, ontwikkelde de Fietsersbond Beveren vorig jaar al, op informele vraag van burgemeester Marc Van De Vijver, een alternatief tracé voor deze functionele fietsverbinding naar de Waaslandhaven. "Dat werd prompt door de gemeente vertikaal geklasseerd, omdat ze zelf ook bezig waren met de plannen voor de heraanleg... Geen tijd en/of aandacht meer voor alternatieve suggesties?", zo bekeek de Fietsersbond de reactie.
Hun alternatief plan voorzag in de aanleg van een ontbrekend stuk veilig fietspad(dubbele richting) langs de N450: tussen het zeer goede en functionele fietspad doorheen de Gaverlandwijk (Kapelwegel) - dat echter ‘strand’t op de N450 - tot aan het kruispunt met de Brielstraat / Koolputstraat, waar de oversteek geregeld wordt door verkeerslichten. Vervolgens het belangrijkste gedeelte, het ontwijken van de flessenhals via een alternatief tracé langs de oever van de waterloop achter de huizenrij in de Brielstraat. Deze waterloop valt onder beheer van het Polderbestuur en heeft een nutsstrook van 5 m die moet vrij blijven voor beheerswerkzaamheden.
De grond is eigendom van de landbouwers die wel recht van doorgang moeten verlenen. Vermoedelijk zal de strook, nodig voor het fietspad, dus moeten onteigend worden, tenzij de gemeente een andere overeenkomst sluit met de landbouwers (vergoeding voor gebruiksrecht en gederfde inkomsten)
Voorbij de flessenhals kan perfect een vrijliggend fietspad ingepast worden in de talud van de dijk, tussen de dubbele rij canada’s die er nu staan
Ter hoogte van de Zaveldam ( rechtse zijweg van de dijk) kan perfect op de rijweg ter hoogte van de P&R.worden aangesloten op het goede en vrijliggende fietspad op de brug over de E34, en zo verder naar Kallo/Waaslandhaven. Ten noorden van de E34 zijn de fietspaden wél veilig en vrijliggend om het centrum van Kallo of de havenbedrijven te bereiken.
Fietsersbond: "Ons voorstel is de ‘missing link’ om als fietser veilig en functioneel vanuit Beveren en Melsele de Waaslandhaven te kunnen bereiken, om zodoende een noodzakelijke en dringende fietsverbinding te realiseren, onafhankelijk van de eventuele heraanleg van de N450, in de nabije of verre toekomst. We begrijpen dan ook niet dat dit zomaar werd afgevoerd, zonder enige vorm van communicatie."
Het alternatief tracé langs de oever van de waterloop zou een 600 meter bedragen. De Fietsersbond heeft plannen liggen, het is nu zeer de vraag wat de overheid er mee gaat doen. Wachten tot de heraanleg van gans die weg wordt gerealiseerd, zou oneerlijk zijn tegenover de fietsveiligheid. Het is dikwijls maar nadat er een dodelijk ongeval gebeurde dat er vanuit de overheid werd gezegd: ‘we gaan dit doen, we gaan dat doen’.
Secretaris Fietsersbond Jan Verhavert: "We hebben als Fietsersbond Beveren ook een onderhoud gehad met de mobiliteitsambtenaar Kirsten Schrevens ivm de N450. Deze vergadering verliep bijzonder constructief, waarbij we het volledige voorontwerp voor de heraanleg kritisch hebben bekeken vanuit een ‘fietsersbril’ en ook enkele aanpassingen en verbeteringen hebben voorgesteld voor de veiligheid van de fietsers (langs de N450 of dwarsend). Binnen enkele maanden wordt door het Gewest definitief beslist over de prioriteiten in Beveren. De heraanleg van de N70 zou omwille van het versneld doortrekken van de tramlijn 3 tot in Beveren terug vertraging oplopen, omdat alle plannen terug moeten aangepast worden. Daardoor zou de N450 terug naar voor kunnen geschoven worden en toch urgenter worden aangepakt."
Vanuit het kabinet van Minister Crevits had de fietsersbond eind november ook al een antwoord gekregen in verband met de N450 en daarin stond te lezen: "In het kader van de Module 13 van het Mobiliteitsconvenant, afgesloten op 19 december 2004, worden de fietspaden langs de Melseledijk - Dijkstraat - Schoolstraat verbeterd. De Gemeente Beveren treedt op als initiatiefnemende partner in dit dossier. In overleg met alle actoren werd een concept uitgewerkt dat conform werd verklaard in de provinciale auditcommissie in april 2009. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het voorontwerp. Gemeente Beveren plant het afronden van deze fase in het voorjaar 2011. Er is momenteel nog geen duidelijk zicht op de timing van uitvoering van de werken; deze timing wordt mee bepaald door de beslissing mbt het concrete voorontwerp."
De Fietsersbond zal toch blijven proberen bij het Gewest zoveel mogelijk druk uit te oefenen om die heraanleg prioritair te maken. Er volgen begin 2011 nog verdere acties. (Rolf Duchamps)