Beperkingen voor vogelschrikkanonnen

GROOT-BEVEREN. Het kanon dat met luide knallen de vogels moet weghouden uit de fruitbomen en van tussen de gewassen, zwijgt in deze winterperiode wel volkomen maar de gemeenteraad heeft onlangs toch wijzigingen in het politiereglement goedgekeurd. Vanuit het ministerie van Leefmilieu en Landbouw, kwam er in mei 2004  een omzendbrief waarin de toenmalige minister Jef Tavernier vroeg het gebruik van vogelschrikkanonnen tot een strikt minimum te beperken. Minister Jef  had daar een motivatie voor want in het dichtbevolkte Vlaanderen  liggen de woongebieden meestal niet ver verwijderd zijn van de landbouwgebieden. De knallen zijn dikwijls oorzaak van heel wat geluidshinder en veroorzaken volgens de groene minister stress, slaapverstoring, concentratieverlies enz. bij de omwonenden. Voor studenten, zieken, ouders met jonge kinderen, mensen die in ploegen werken, thuisblijvende gepensioneerden zijn de maanden mei en juni dikwijls een verschrikking. Het imagoverlies van de land - en tuinbouw bij omwonenden en toevallige bezoekers is hierdoor bijzonder groot.
De minister ging zelfs nog verder waar hij stelde, een tuinder of fruitkweker het kanon enkele te laten gebruiken mits toestemming van de burgemeester maar in Beveren staat dat al lang in het politiereglement. Geeft de burgemeester die toelating, dan moet daarbij nog rekening gehouden worden met duidelijke afstandsregels. Het moet gebeuren op minstens 300 m van de dichtst bijgelegen woning en 200 m van de openbare weg. Het is verboden de kanonnen te gebruiken tussen 21u en 8u 's morgens. De overheid stelt in de omzendbrief dat er per uur, maximum 6 knallen mogen weerklinken. Maar in Beveren werd al jaren terug besloten het kanon ten hoogste om de 15 minuten te laten knallen of dus 4 per uur. Daarbij wordt gevraagd het geluid zo licht mogelijk te houden.
Voormalig minister Tavernier zei, dat nogal wat mensen twijfelen aan de effici?ntie van deze kanonnen als afschrikkingsmethode. Op langere termijn zouden sommige vogelsoorten het gewoon worden en zich niet meer storen aan de knallen. In de omzendbrief werd aan de gemeenten gemeld dat er ook alternatieve, stille methodes zijn  zoals b.v. vogelschrikballen en -linten, opblaasbare vogelverschrikkers, natuurlijke geur- en kleurstoffen, enz. Een aantal daarvan werden reeds met succes uitgeprobeerd. In de brief werd gevraagd dat de gemeente actief promotie zou voeren voor de alternatieve, milieuvriendelijke afschrikkingsmethodes en eventueel zelf initiatieven zou ontwikkelen voor aankoop en/of verhuur van de nodige materialen. Maar in Beveren is daar (nog) geen gevolg aan gegeven. (F)