Zwijndrecht rekent op provincie

ZWIJNDRECHT. De gemeente Zwijndrecht is voor de Wase regio een buitenbeentje want ze is aangewezen op de provincie Antwerpen. Deze provincie heeft in de loop van 2010 heel wat aandacht geschonken om het winkelen in eigen kern aantrekkelijker te maken. In het arrondissement Antwerpen, waar Zwijndrecht bij hoort, werden heel wat projecten goedgekeurd. Een subsidiereglement hoort daar bij zodat dat de realisaties dankzij de financiële steun van het provinciebestuur konden waargemaakt worden.

In Zwijndrecht werd zo het dossier 'kerstverlichting' al gerealiseerd. In Burcht hangen er meer verlichtingsslingers en een extra verlichte kerstboom maakt er het Kerkplein aantrekkelijker. Ook de ledverlichting zorgt in Zwijndrecht en Burcht voor aanzienlijke energiebesparingen.
 
Verder zijn er ook parkingborden en wegwijzers ook besteld na een grondige bespreking in de gemeentelijke verkeerscel. Het is een kwestie om gemakkelijk de weg te vinden naar de passende parkeerplaatsen. Er werd besproken waar de borden moeten komen, lay-out en welke benaming de parkings moeten hebben, de opsomming van het aantal parkeerplaatsen. Alles zal begin 2011 op het openbaar domein worden geplaatst.
 
Ook op vlak van winkelpromotie worden plannen klaargemaakt. Het was begin 2010 dat de provincieraad van Antwerpen een provinciaal reglement goedkeurde om het detailhandelsbeleid van de gemeenten en steden te ondersteunen. Hierdoor konden de Antwerpse gemeenten een subsidie aanvragen voor acties die winkelen in hun gemeente aangenamer maken. De provincie ging er van uit dat een goed detailhandelsbeleid de kernen leefbaar en aantrekkelijk maakt én creëert een enorme werkgelegenheid. Gedeputeerde voor economie Koen Helsen (Open Vld) daarover:
"Detailhandel wordt nog te vaak onderschat. Het is meer dan winkelen alleen. Zowat één op de drie jobs in de provincie Antwerpen vinden we terug in de sector "Handel, financiën en commerciële diensten"
 
De eerste provinciale projectoproep in 2010 was alvast een succes. Koen Helsen verduidelijkte: "De projecten zijn zeer divers en geven uitvoering aan de concrete aanbevelingen die werden opgemaakt voor alle 70 gemeenten en steden van onze provincie in het kader van de provinciale detailhandelsstudie.Via het goedgekeurde subsidiereglement detailhandel hebben we 16 van onze gemeenten voor 172.000 euro kunnen ondersteunen."
Heel wat projecten werden door de provincie positief onthaald. Opdat beschikbare handelspanden sneller en makkelijk een goede overnemer zouden vinden, wil de stad Antwerpen bestickering aanbrengen op de vitrine van leegstaande handelspanden. Op deze stickers vindt men de verwachtingen terug die de klanten hebben op het vlak van handel en horeca in de wijk.
 
Ook in 2011 heeft de provincie Antwerpen voor deze projecten immers een bedrag van  150.000 euro vrijgemaakt. Gedeputeerde Koen Helsen kreeg al positieve reacties uit verschillende gemeenten en verwacht dat het ook in 2011 een succes zal worden.
Overigens erkent niet alleen de provincie Antwerpen het grote belang van detailhandel. Niet toevallig wil ook de Vlaamse overheid van detailhandel een speerpunt van haar beleid maken. Tijdens de netwerksessie van half december 2010, werd dan ook door het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters meer uitleg gegeven over 'Winkelen in Vlaanderen', de startnota die de Vlaamse regering in juli goedkeurde.(Rolf Duchamps)
 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas heeft bijkomende maatregelen genomen om de ondernemers te ondersteunen. Voor de horeca was de terrasbelasting voor de eerste helft van 2020 al...

BEVEREN.  Ondernemer Jo De Rycke volgt Vincent Lesseliers op als voorzitter van de Beverse adviesraad Lokale Economie. De Rycke is naast zaakvoerder van het bouw- en betonbedrijf De Rycke gebroeders...

REGIO.  Vlaams minister voor sociale economie Hilde Crevits heeft 111 investeringsprojecten goedgekeurd in het kader van twee projectoproepen voor maatwerkbedrijven. Daarvan zijn er zes uit het...

SINT-NIKLAAS.  Op de zesde Avond van de Economie werden prijzen uitgedeeld aan Sint-Niklase ondernemers.  Waar de vorige edities horecazaak en retailer één categorie vormden, waren ze dit jaar...

SINT-GILLIS-WAAS. Er rijzen vragen over de droogte die waar onze regio voor de zomer mee te maken had. De FOD Economie voert daarom onderzoek om de langdurige droogte als landbouwramp te laten...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. In de Mouterij te Burcht hield de adviesraad voor de Lokale Economie de jaarlijkse algemene vergadering. Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Willy Minnebo en schepen...