Nieuw jeugdwerkinitiatief Kikvorst sluit winterwerking af met fakkeltocht

KRUIBEKE. De gemeente heeft een nieuw jeugdwerkinitiatief dat absoluut met hoofdletter moet geschreven worden: Kikvorst. Het is een vereniging die kunst, cultuur en natuur op ongedwongen wijze dichter bij kinderen en jongeren wil brengen in Kruibeke. Een jeugdatelier waar de jeugd  creatief aan de slag gaat. Kikvorst heeft een lokaal  dat is gelegen in het Kikvorstbos, links van huisnummer 124 in de Kruibeekse Polderstraat. Dit bosje ligt tussen de dorpskom en het overstromingsgebied. Deze ganse zone is redelijk onbestemd. Vandaar de uitdaging om er alvast één creatieve en actieve invulling in onder te brengen. Misschien kan dit terrein springplank worden van de polder naar het dorp en omgekeerd.
Als opstartactiviteit werden op zondag 29 augustus 2010 'Vertelsels' georganiseerd.

In de Kerstvakantie stonden er 5 winterateliers op het menu van dit nieuw Kruibeeks jeugdwerkinitiatief. Jeugdatelier Kikvorst richt zich tot hoofdzakelijk op 6 tot 12 jarigen uit deelgemeente Kruibeke. Voor de Paasvakantie komt er vermoedelijk op algemeen verzoek ook een specifieke workshop voor de 5 -jarigen. De winterateliers zijn een waar succes. Alle ateliers waren snel volledig volzet. De keuze om met kleine groepen van 12 deelnemers te werken en zo een stevige begeleiding te bieden leidt ertoe dat de vraag groter is dan het aanbod.

Volwassen begeleider Stijn Bogaert vertelt: "Kikvorst ontstond op het moment dat het kikvorstbosje, gelegen tussen het dorp van Kruibeke en de Potpolder te koop stond. Al snel waren een zestal jongeren en een reeks amateurkunstenaars geïnspireerd om aan de slag te gaan met workshops voor kinderen rond de muzische vormen in een natuurlijke omgeving."
Zo werd in de zomer van 2010 jeugdatelier Kikvorst geboren. Begeleidster Katrien van Eerdenbrugh benadrukte dat ze kleinschalig en kwalitatief willen werken aan creativiteit. De ateliers worden maanden vooraf ingepland met professionele en deskundige "gastdocenten" die samen met de monitorenploeg deze workshops grondig voorbereiden. De 4 uur durende workshops zijn telkens explosies van creativiteit en goesting. "We kiezen er bewust voor om enkel in de Kerst-, Paas- en zomervakantie activiteiten aan te bieden. Zo zijn we geen concurrentie voor Chiro, KLJ en Scouts in de gemeente. We stemden onze programatie ook af op de gemeentelijke Grabbelpaswerking", aldus Katrien Van Eerdenbrugh.     

Monitrice Kim Raes (17 jaar) plaatst Kikvorst in de gemeente en in eigen ervaring en zegt: "Er is zeker nog ruimte voor een extra jeugdwerking in Kruibeke. Met Kikvorst richten we ons echt op natuur, creativiteit, verbale expressie, dans, toneel, muziek, beeldende kunsten. Kinderen en jongeren kunnen hier een kort en intensief bad nemen zonder vast lidmaatschap of een verplicht vast jaarengagement. Zo zijn we ook geen concurrentie voor de academie voor schone kunsten. We hopen zelfs heel wat kinderen naar de academie of de jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) te kunnen leiden. Zelf genoot ik als begeleidster van bijvoorbeeld het winteratelier poëzie, van de intensiteit waarmee kinderen omgingen in de schrijfsessies en hun fantasie de vrije loop lieten. In workshop ‘siertegels maken’ leerden collega-begeleidster Anne Brusselaers en ik ook heel wat kneepjes van het ceramiekvak van de gastdocentes Evelien en Mariekje. De gedrevenheid, intensiteit en grondige voorbereidingen motiveren me tot dit vrijwilligerswerk".  

De werking gaat door in een gerenoveerde woonwagen midden van het bos. De grote ramen geven een groot gevoel van eenheid met de natuur. De komende maanden wordt de woonwagen nog verder geschilderd en versierd met o.a. de fantasievogels uit de winterworkshop ‘puzzelplezier’.
De initiatiefnemers konden met het jeugdatelier deze woonwagen van een plaatselijke landbouwer op rust overkopen. Na een paar werkweekends klussen met monitoren, papa’s en opa’s is het een Spartaans en veilig maar vooral functioneel jeugdlokaal geworden.

Jeugdatelier Kikvorst is ondertussen aangesloten en erkend door de Vlaamse koepel Crefi (crefi.be). In Kruibeke doorlopen ze bij de jeugdraad een proefjaar. "We hopen ook door hen erkend te worden in het najaar van 2011", hoopt Stijn Bogaert, "En op lange termijn willen we een vaste waarde worden in het Kruibeekse jeugdwerklandschap. We willen kleinschalig, grootste ervaringen aanbieden aan kinderen en jongeren."

Het moet natuurlijk ook financieel allemaal haalbaar zijn. Deelnemers betalen voor het materiaal, een drankje en koek 5 euro voor een workshopmoment. Dit draagt verre van de kosten maar via sponsoring, privémiddelen, gratis gebruik van ons terrein en benefietacties trachten ze de nodige gelden bij elkaar te brengen.  

fakkeltocht

Op vrijdag 7 januari wordt een fakkeltocht gehouden om de kas te spijzen. Het is meteen het afsluiten van de winterreeks. Bij de fakkeltocht hoort ook een vuurfeest. Het is een open activiteit en kan gratis meegemaakt worden. De mensen van Kikvorst verkopen jenever, frisdrank, warme soep en pannenkoeken ten voordele van haar werking. Gans Kruibeke is er welkom om mee te vertrekken om 19 uur aan het kikvorstbos, links naast huisnummer 124 in de Polderstraat te Kruibeke. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE/BURCHT. Vrijdagavond 2 september wordt in het bos van jeugdatelier Kikvorst  een grote artisanale totempaal opgetrokken. De totempaal werd in opdracht van Kikvorst door de Burchtse...

KRUIBEKE. Een groepjes vrijwilligers van Jeugdatelier Kikvorst maakte zaterdag van het zachte weer gebruik om 73 jonge boompjes te planten in het Kikvorstbos in Kruibeke. De boompjes moeten een...

KRUIBEKE. Jeugdatelier Kikvorst is een Kruibeekse jeugdvereniging die kunst, cultuur en natuur op een ongedwongen manier bij kinderen en jongeren brengt. Ze werken in en rond een woonwagen in het ...