Kort nieuws Aflevering 8

Nieuwtjes kriskras doorheen de regio. Ze komen uit Beveren, Verrebroek, Zwijndrecht en Burcht en als onderwerpen zitten er in:
altaarrestauratie, verkeerslichten, wandelingen, nieuwjaarsconcerten, zelfstandigen, sociale premies, beschermde monumenten, gepensioneerden en 60-plussers

Restauratie van altaren.
VERREBROEK. De kerkfabriek Sint-Laurentius krijgt in 2005 een gemeentelijke toelage van 22.904 euro. In de buitengewone dienst heeft de Verrebroekse kerk 137.500 euro (5.500.000 BEF) nodig om 3 altaren te restaureren maar ook alle houden beelden, een drieluik, schilderijen en vlaggen moeten een restauratiebeurt krijgen. Er zijn echter toelagen voorzien  met 60 % van de Vlaamse Gemeenschap, 20% van de Provincie en de rest, of 27.500 euro, is voor de gemeente. De gemeente geeft ook nog een buiten,gewone toelage aan Verrebroek, om een klein altaar aan te kopen dat 3.700 euro kost. (F)

 

Nieuwe bevelposten voor verkeerslichten
GROOT-BEVEREN. De werking van verkeerslichtinstallaties hangt af van de bevelposten. Deze van sommige kruispunten zijn zo oud geworden, dat ze regelmatig voor storingen zorgen. Het probleem is ook dat de juiste wisselstukken bijna niet meer te verkrijgen zijn. Het gaat over het kruispunt in Vrasene aan Oude Dorpsstraat-Kerkstraat-Brugstraat-Nieuwe Baan, in Verrebroek aan de Verrebroekstraat- Kieldrechtsebaan - P. Vergauwenstraat en te Beveren aan het kruispunt Glazenleeuwstraat-Klapperstraat. De Technische Dienst Wegen heeft nu voorgesteld om de bevelposten te vervangen en de prijs wordt op 35.574 euro geraamd. (1.422.960 BEF)

 

Vakantiegenoegens wandelt in januari
ZWIJNDRECHT/BURCHT. Luc Van Walle van Vakantiegenoegens, heeft de plannen voor januari voorgelegd. Op zondag 16 januari trekken ze met Vakantiegenoegens er reeds op uit naar Daknam voor een namiddagwandeling van ongeveer 11 km. Ze vertrekken aan het station van Lokeren om zo langs rustige wegels en paadjes naar Daknam te stappen, het 'vergeten dorp' zoals ze het noemen. Vertrek aan de Sporthal Zwijndrecht om 13.15u of om 14u aan het Lokerse station. Zondag 30 januari gaat Vakantiegenoegens te voet door Brussel en de groene omgeving. Een dagwandeling van 20 km. Vertrek om 9u aan de Sporthal in de Fortlaan of om 10u aan het Atomium in Brussel. Leden betalen 1 euro voor elke wandeling en niet-leden 1,50 euro. Info bij Luc Van Walle: 03.254.02.83 of gsm: 0486.20.15.97 (F)

 

Nieuwjaarsconcert op Corterwalle
BEVEREN. De Piet Stautkring organiseert op zondag 9 januari om 11 u een nieuwjaarsconcert met liederen en pianomuziek van o.a. Robert Schumann. Aan de piano zit Lucas Blondeel, ? van de grootste beloften in ons land. Hij studeerde liedbegeleiding bij Jozef Beenhouwer. Hij werd laureaat van de "Cantabile"-pianowedstrijd en eerste laureaat van de Internationale Emmanuel Durlet Pianowedstrijd. Als zangeres treedt de jonge Beverse sopraan Liesbeth Devos op. Een goede kans dus om op eigen Cortewalle dit groot talent aan het werk te horen. Wie het concert wil bijwonen is welkom in het kasteel om 10.30u voor een aperitief. De toegangsprijs staat op 12 euro. (F)

 

Achtkeer meer werknemers dan zelfstandigen.
ZWIJNDRECHT. Uit de jongste cijfers, verschenen in het jaarverslag van de gemeente, blijkt dat er 1034 zelfstandigen waren, waaronder 46 zelfstandige helpers. Als gevolg van de aanwezigheid van heel wat industrie op het grondgebeid ligt het aantal werknemers bijna 8 keer hoger met bijna een totaal van 8000. Bijna de helft van de zelfstandigen of 495 is te vinden in de handel. In nijverheid en ambachten zijn er 207 zelfstandigen, er zijn 193 vrije beroepen en in de landbouw en visserij samen zijn er 39 zelfstandigen.

 

Gemeente geeft sociale premies
ZWIJNDRECHT. De gemeente geeft in totaal een tiental sociale premies. Daarbij behoort ook de geboorte - en adoptiepremie van 61,97 euro per kind. In 2002 en 2003 werden 175 aanvragen gedaan voor de geboortepremie. Voor mindervaliden is er een sociaal-pedagogische toelage van 371 euro per jaar bij thuisverzorging en 297 euro per jaar voor mindervaliden in een instelling. Personen die zelf de thuisverzorging van bejaarden verzorgen ontvangen voor 1 persoon 99 euro en 148 euro voor 2 personen. In 2003 waren er 3 aanvragen voor thuisverzorging.

 

Beschermde monumenten en landschappen
ZWIJNDRECHT. De gemeente bezit een vijftal beschermde monumenten met uiteraard de H.Kruiskerk  met toren, zuidelijk schip en de zijbeuken, sedert 1936 en sedert 1976 de kerk in zijn geheel. Beschermd is ook de Oude Pastorij aan Dorp Oost waar weldra het jeugdcentrum wordt in verwerkt. Het gebouw is maar in 2002 geklasseerd samen met de woningen in de Polderstraat 2 en 12. Zwijndrecht bezit met de Defensieve dijk aan Half Maan sedert 2001, ook een beschermd landschap. Tenslotte zijn er ook nog de sedert 1980 geklasseerde natuurgebieden "Het Vliet" met 50 ha en het vogelreservaat Blokkersdijk. De gemeente Zwijndrecht heeft een oppervlakte van 654.438 m? gronden in eigendom. De ganse gemeente heeft een oppervlakte van 1781 ha of meer dan 17,8 miljoen m? of bijna 18 km?(F)

 

Gepensioneerden en 60-plussers in "De Beuken"
BEVEREN. In het Dienstencentrum voor gepensioneerden en 60-plussers "De Beuken", Oude Zandstraat 103, staan er voor januari nog enkele leuke maandagnamiddagen op het programma. Maandag 10 januari vanaf 14.15u brengt de bingonamiddag pret en verzet. Er zijn veel mooie oprijzen en 't is gratis. Maandag 17 januari om 14.15u is er een gratis optreden van "Vrolijke Vrienden" en maandag 24 januari zijn alle senioren welkom vanaf 14u voor de pannenkoekennamiddag. Elke woensdag is er ook seniorengymnastics van 10.30u tot 11.30u. De cafetaria is alle werkdagen open van 14u tot 17u. Het zijn de bejaarden zelf die openhouden en de consumpties zijn berekend aan democratische prijzen. In de leeszaal van "De Beuken" kunnen alle dagen allerhande kranten, tijdschriften en boeken gratis worden gelezen. Wie graag kaart kan er komen bieden en whist spelen of "wiezen", elke maandag, dinsdag en donderdag tussen 13.30u en 17u. (F)

 

Nieuwjaarsconcert van KSK Beveren- Bevolo
BEVEREN. Het traditionele nieuwjaarsconcert van Bevolo  vindt plaats op maandag 17 januari om 20u in  CC Ter Vesten. Er is een optreden van het komische muzikale duo Jummoo Tickets kosten, met inbegrip een drankje vooraf en tijdens de pauze, 17 euro. Met een drankje vooraf en tijdens de pauze  plus nog een verzorgde receptie erna is de prijs 29 euro. Tickets zijn te bekomen  op KSK Beveren, tel. 0477 / 62 41 55 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (F)