Vlieg niet tegen de lamp, ook voor Waaslanders

ANTWERPEN/WAASLAND. Waaslanders die naar Antwerpen komen hebben er best weet van dat in de stad nog steeds, rijden onder invloed, een van de prioriteiten van het Antwerpse verkeersveiligheidsplan is. Het Antwerpse politiekorps heeft reeds heel wat inspanningen geleverd. Sinds 2001 is het aantal alcoholcontroles systematisch verhoogd.  In 2003 werden ongeveer 19 000 automobilisten in Antwerpen aan een ademtest onderworpen en in 2004 waren er dat al meer dan 24 000. Met de huidige campagne "Vlieg niet tegen de lamp"wil de Antwerpse politie de aandacht vestigen dat ook na 1 januari 2005 alcoholcontroles een dagelijkse kost zijn. Ervaring leerde hen dat nogal wat bestuurders ervan overtuigd zijn dat de BOB-campagnes afgelopen zijn na de jaarwisseling en dat er dus geen risico meer bestaat om "gepakt" te worden.
De pakkans is in Antwerpen dus erg groot.  Maar er wordt ook gesteld dat Bob zorgde voor een mentaliteitsverandering: 80 % van de bestuurders beschouwt rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed, als een ernstige tot heel ernstige overtreding. Tijdens de feestdagen hebben heel wat weggebruikers een Bob gezocht, maar jammer genoeg vergeten ze het na nieuwjaar, ondanks alle goede voornemens.
De politie ervaart dat het aantal bestuurders onder invloed, die in januari tegen de lamp vliegen, gevoelig groter is dan tijdens de feestdagen. Daarom schenkt de stad Antwerpen in samenwerking met DVV verzekeringen en de Lokale Politie Antwerpen ook in de maand januari aandacht aan de erg hoge pakkans. Enkel nuchtere sinjoren laat de politie door. Dat geldt uiteraard ook voor Waaslanders in 't stad.
Het beeld dat voor deze campagne wordt gebruikt is een glas bier dat oplicht als een lamp. De auto's die rond het bierglas vliegen zijn de rustige, verantwoordelijke chauffeurs die niet drinken als ze moeten rijden. (F)