Natuurpunt telt de roofvogels

WAASLAND. Het is een grote verdienste van Natuurpunt Waasland Noord en Natuurpunt WAL, dat de leden zich inzetten om het wel en wee te volgen van de roofvogels die zich in de Wase regio bevinden. Zo komt er op zondag 16 januari een roofvogeltelling bij Natuurpunt Noord. Het is een jaarlijks weerkerende activiteit. Er zullen  twee groepen zijn die op hetzelfde ogenblik tellen in Stekene en in de polders rond het Panneweel. Wie meewerkt komt om 9.30u aan het Natuurhuis Panneweel of om 9.30 aan de kerk van Klein Sinaai. Wie over een verrekijker en telescoop beschikt, moet die zeker meebrengen.

Uit gegevens van  Natuurpunt WAL, over de telling in 2003, bleek dat de buizerd  de talrijkst aanwezige roofvogel was in het gebied Linkeroever, Groot-Beveren, Zwijndrecht, Burcht en Steendorp-Temse. Rekening houdend met de vrij zachte wintertoestand, waarbij veel roofvogels, met vooral de blauwe kiekendief, meer noordelijk verbleven, werden toch 105 buizerds geteld. Dan volgde de torenvalk met 47 eenheden, de sperwer met 17, de bruine kiekendief met 8, de blauwe kiekendief met 4 en verder ook 6 slechtvalken en 1 ruigpootbuizerd die lange periode aanwezig was in de vlaktes rond Doel. De torenvalk kende een heropleving. In deze regio werden 118 roofvogels van 7 verschillende soorten waargenomen. In 2002 werden 179 vogels geteld.
 Niet alleen in de natuurgebieden Blokkersdijk, Groot Rietveld en Schor Ouden Doel, verblijven grote aantallen roofvogels, maar ook ?n vooral in de nieuwe bestemde natuurgebieden en de nog resterende polders. De "Schorren en polders van de Beneden Zeeschelde" en "Blokkersdijk" zijn aangeduid als Europese Vogelrichtlijngebieden omdat het uitermate vogelrijke gebieden zijn. Het zijn dus allemaal belangrijke gebieden.(F)