Afbouw gebruik van bestrijdingsmiddelen laat onkruid nog heersen

KRUIBEKE. Door een decreet uit december 2001, werd de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen door openbare diensten goedgekeurd. Het is de bedoeling het gebruik van die middelen te verbieden. Het bekende "sproeien" langs weg en pad, moet weg. Het is dan ook reeds vanaf 1 januari 2004 niet meer toegestaan om bestrijdingsmiddelen te gebruiken op het openbaar domein. Dit moet echter geleidelijk aan gebeuren al zijn toch alle gemeenten verplicht tegen 2015 geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken. Ook Kruibeke is gebonden aan deze wetgeving en heeft reeds de eerste stappen gezet hiervoor.
Maar iedereen heeft nu al vastgesteld dat door het geleidelijk aan werken, sommige straten en pleinen een verwaarloosd uitzicht hebben gekregen. De gemeente legt de eerste jaren de nadruk op de opleiding en sensibiliseren van de eigen medewerkers. Zij zullen nieuwe technieken moeten aanleren. Er zullen dus bepaalde plaatsen op het openbaar domein zijn waar er minder intensief onkruid wordt verwijderd dan op andere plaatsen. En dat is te zien en daarom wordt een oproep gedaan tot bevolking om mee te helpen bij de afbouw ven het gebruik van bestrijdingsmiddelen, door de groei van onkruiden te aanvaarden en door zelf zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
Praktische tips hoe men chemische bestrijdingsmiddelen kan verminderen of vermijden, zowel in huis, tuin als in de land- en tuinbouw is terug te vinden op volgende website: www.zonderisgezonder.be (F)