Duurzaam groenbeleid in Sint-Niklaas
SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas streeft al enkele jaren naar een zo ecologisch mogelijk groenbeheer. Het gebruikte het Romain De Vidtspark als testcase om het duurzaam groenbeleid in de praktijk te testen. Daarnaast wordt er voortdurend rekening gehouden met de verschillende functies van het park.
Bij de vernieuwing van de wandelpaden koos de stad voor waterdoorlatend materiaal dat eenvoudig te onderhouden is en de boomwortels niet beschadigt. In het bosgedeelte zorgde de groendienst voor takkenwallen die enerzijds groenafval vermijden en anderzijds minder toegankelijke delen van het park afschermen en bovendien een insecten een overwinterplaats bieden. Zowel het bos en het park kregen een grote verscheidenheid in soorten.
Het podium van de Walburgconcerten verhuist naar het gazon dat het dichtst bij de Zeildoekstraat ligt, wat de belasting voor de grasperken vermindert.
Een andere modelsite voor het ecologisch groenbeheer is de begraafplaats Tereken. Door de aanpak onderging de begraafplaats een metamorfose van een graauwe omgeing naar een groen wandelgebied, waar onder meer orchideeën groeien.
Voor de verschillende bloemperkjes in de stad voorziet de groendienst dit jaar ruim 50.000 eenjarige planten en 25.000 meerjarige planten.
De stad laat de inwoners kennismaken met haar ecologisch groenbeheer bij twee infosessies op woensdag 8 juni om 19 uur in het gemeentehuis van Nieuwkerken en op woensdag 15 juni om 19 uur in het buurthuis van de Clementwijk in de Frans Van Cauwelaertlaan 177. (mb)