Lokers stadsvernieuwingsproject Hoedhaar krijgt vorm
LOKEREN. Op de site tussen de Veldstraat, Vermeulenstraat, Koning Boudewijnlaan en de Haarsnijderslaan, waar vroeger o.a. haarsnijderij Hoedhaar gevestigd was, wordt weldra gestart met de realisatie van een zeer ambitieus stadsvernieuwingsproject. De totale investering (inclusief saneringen) bedraagt ong. 60.000.000 euro.
sanering
Aanvankelijk had men nog gehoopt, een deel van de oude bedrijfsgebouwen in het project te kunnen integreren. De kwikvervuiling, een typisch fenomeen bij de oude haarsnijderijen, maakte het op sommige plekken niet mogelijk om die oude gebouwen te behouden. Alles wordt nu afgebroken, en vervuilde gronden worden afgegraven, op sommige plaatsen tot 4 meter diep. Deze fase van voorbereidende werkzaamheden zou eind 2011 voltooid zijn.
Daarna volgt nog de grondwatersanering, die misschien wel 2 jaar kan duren; het beperkt aantal leidingen die daarvoor nodig zijn vormt echter geen probleem om reeds in 2012 te starten met sommige infrastructuurwerken en de aanleg van het parkgedeelte.
Drie kwart van de saneringskosten wordt ten laste genomen door OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij)
plannen
Ondertussen wordt het toekomstig uitzicht van de site zeer concreet. Die zijn het resultaat van een architectuurwedstrijd, waaraan o.a. de voorwaarde verbonden was dat het vroegere uitzicht (fabrieksgebouwen, Vondelbeek) ergens herkenbaar moest blijven; daarnaast moest voldaan worden aan zeer hoge duurzaamheidseisen. De huidige plannen moeten aanzien worden als een ontwerp, dat mogelijks nog kleine wijzigingen ondergaat bij afhandeling van de bouwvergunningen.
Vanaf 2012 zal men aan dit stadsvernieuwingsproject gaan bouwen over een oppervlakte van 8 hectare. Daarbinnen verkrijgt ook het zuiden van Lokeren nu een park ter grootte van ong. 2,5 hectare. Tot nu bevonden alle bestaande parken in Lokeren zich ten noorden van de Durme. Hoedhaar zal een aantrekkelijke woonsite worden met zo’n 250 zeer gevarieerde wooneenheden. Naast vanzelfsprekend de bewoners zelf, zal iedereen in het geplande buurtpark welkom zijn. Doorgaand autoverkeer wordt geweerd. Men voorziet wel een fiets- en wandelverbinding richting Centrum.
Op 27 mei jl werd het ontwerp voorgelegd aan de jury van de wedstrijd "Thuis in de stad". Deze wedstrijd is een initiatief van de Vlaamse regering, om aan de laureaten subsidies te verlenen voor de realisatie van bijzondere stadsvernieuwingsprojecten, iets wat het Hoedhaarproject zeker is. Bekendmaking van de uitslag wordt verwacht september-oktober; dan zal men weten of Lokeren hier in de prijzen valt, met in het gunstige geval een subsidie van maximum 5 miljoen euro.
samenwerking tussen publieke en private partners
Het stadsvernieuwingsproject Hoedhaar is een typisch voorbeeld van publiek-private samenwerking (PPS).
Publieke partners zijn de Stad Lokeren en Interwaas.
Private partner is de ontwikkelingsmaatschappij Van Roey uit Rijkevorsel, die architecturaal wordt begeleid door de gekende architect Stéphane Beel, die o.a. de uitbreiding van deSingel in Antwerpen realiseerde, en tal van stadsvernieuwingsprojecten.
Daarnaast werkt de stad Lokeren ook samen met de publieke partners OVAM en de VSMW (Vlaamse Maatschappij voor sociaal wonen)
De gronden zijn voor de volle 100% eigendom van publieke besturen (18,5% stad Lokeren en 81,5% Interwaas).
Aan de privé partner wordt een recht van opstal verleend; hij staat in voor de ontwikkeling en realisaties van alle functies en onderdelen. De publieke functies (park, parking, kindercrèche, wegenis en riolering) worden op last van de stad Lokeren uitgevoerd. De stad ontwikkelt dus zelf geen eigen programma, maar neemt de publieke functies over en staat nadien in voor de exploitatie en het onderhoud ervan.
masterplan met sterke focus op duurzaamheid
Bij toetsing aan de Europese duurzaamheidsnormen scoort het Hoedhaarproject bijzonder hoog. Dit uit zich niet enkel in energiezuinige woningen en installaties, maar ook in het gebruik van duurzame materialen en werkmethodes.
De cultuurhistorische elementen van de site en de omgeving worden in het ontwerp verwerkt. Zo blijft de historische beekvallei (de Vondelbeek) behouden, en wordt er rekening gehouden met de bestaande hoeve en met de aangrenzende lintbebouwing en tuinen. De gekartelde dakstructuur, typisch voor de oude fabrieksgebouwen, wordt terug opgebouwd in de zogenaamde "muurwoningen". Voor de naastgelegen moskee in de Vermeulenstraat blijft nog een beperkte uitbreidingsruimte, maar tijdens de gemeenteraad verzekerde schepen Liebaut dat een minaret nooit zal toegelaten worden.
Het geheel zal minstens 19 sociale woningen bevatten.
In de zuidkant van het project worden 86 budgetkavels voorzien, nuttig voor personen die net boven de norm vallen om een sociale woning te kunnen verwerven. Ook daar zullen de kopers bepaalde duurzaamheidsnormen opgelegd krijgen in de verkoopsovereenkomst, en zullen ze moeten werken met architecten en aannemers die bekwaam zijn om daaraan te voldoen. Te gepaste tijde kan men proberen de eigenaars van een aantal kavels samen te brengen om de bouw van hun woning gezamenlijk aan te bieden aan een geschikte architect en aannemer.
Verder komen er ong. 150 woningen/appartementen in verschillende prijsklassen, gaande tot duurdere belvédère-woningen. Sommige woningen komen direct aan de Vondelbeek ("oeverwoningen"), andere in het park zelf, wat volgens de architect belangrijk is omdat er zodoende een permanente sociale controle gebeurt. Langs de Vondelbeek is een vlonderpad voorzien.
Aantrekkelijk voor jonge gezinnen: men plant binnen het project een kinderdagverblijf voor minsten 26 kinderen.
Voor alle woongelegenheden is parkeergelegenheid voorzien, ondergronds of bij de woning. Daarnaast is er een opvangparking met 60 plaatsen voor bezoekers. De site moet autoluw zijn, en wordt met de wagen bereikbaar vanuit 3 inritten, waarschijnlijk de Hoedhaarstraat, de Vermeulenstraat en de Koning Boudewijnlaan.
Het feit, dat dit hoogstaand stadsvernieuwingsproject in de plaats komt van de verkommerde en milieuvervuilde fabriekssite, betekent volgens schepen Liebaut (CD&V) een meerwaarde voor Lokeren, en in het bijzonder voor de huidige eigendommen in de aangrenzende straten.
gemeenteraad
Tijdens de gemeenteraadszitting van 30 mei werd het Hoedhaarproject door alle partijen goedgekeurd, behalve Vlaams Belang dat zich onthield.
Raadslid Van Hoye (Open VLD) merkte op, dat een behoorlijke oppervlakte van 2,5 ha dure grond, (want gelegen in stadscentrum), benut wordt voor het parkgedeelte. Hij stelde voor, te onderzoeken of ter compensatie elders op grondgebied Lokeren geen gelijke oppervlakte kan omgevormd worden naar bouwzone, op een plaats waar nu niet mag gebouwd worden.
Björn Rzoska, fractieleider Groen!, stelde vast dat het project bijzonder hoog scoort in de schaal van de Europese duurzaamheidsnormen. Namens zijn fractie, die nochtans in de oppositie zit, sprak hij zijn waardering uit voor het ontwerp. "Als het goed is, dan zeggen wij het ook; wij stemmen daarom volmondig ja" voegde hij eraan toe. (jdw)