Melseelse Amerikaan Cement Hiel brengt wereldprimeur

ZWIJNDRECHT.Het voorbije weekend heeft in Zwijndrecht  de wereldprimeur voor bakvormen, niet alleen de bakkerswereld veroverd maar ook zeer veel particulieren kwamen in de showroom langs de N70 aan de Sint-Annaboomstraat, kennis maken met de verschillende vormen waarin brood, cake of biscuit kan gebakken worden. De demonstraties waren verbluffend. De grote man achter deze nieuwe uitvinding is Melselenaar Clement Hiel die al 15 jaar in Amerika werkt en in de ruimtevaart bij de NASA geen onbekende is.

Trouwens, in Beveren werd hij reeds gelauwerd door het gemeentebestuur voor zijn verwezenlijkingen in Amerika. Hij behoort dan ook tot de klasse van de ereburgers van Beveren.

Clement was zelf naar ons land gekomen om zijn kunststoffen bakvormen, die hij op vraag van zijn broer, bakker Marc Hiel uit de Statiestraat, voor te stellen. In maart komt hij trouwens bij studenten van de middelbare scholen, een verhaal doen teneinde hen te motiveren voor voortgezette studies.
De Doctor Ingenieur wees er toch op dat het initiatief en de uitdaging voor de bakvormen kwam van zijn broer Marc, die een toekomstige nood zag voor een product dat proper kan blijven in tegenstelling tot metalen bakvormen. Niet roesten en gemakkelijk afwassen waren belangrijke voorwaarden. Clement ging op de uitdaging in. Marc had jarenlang in zijn bakkerij experimenten uitgevoerd. De broers spaarden hun dollars en euro's, om ondertussen voedsel-conformiteitstesten te laten uitvoeren bij erkende labo's, met zeer positief resultaat.
De eerste bakpan werd geleverd aan bakker Marc, in het AZ van Antwerpen, om hem op te monteren nadat hij het slachtoffer was van een ernstig werkongeval. Maar eenvoudig liep het allemaal niet want Clement herinnert het zich: " Intussen vertelden vertegenwoordigers en technische specialisten van de grootste bedrijven ter wereld dat wat de gebroeders Hiel voor ogen hadden volstrekt onmogelijk was. Toen wij de resultaten van onze ontwikkeling aan hen presenteerden en lieten zien dat we erin geslaagd waren van het onmogelijke te doen en hen zelfs uitlegden waarom het werkte, kwam er snel kentering in deze houding en kregen we belangrijke steun.", aldus Clement Hiel.
Dit was volgens hem grotendeels het gevolg van de kracht van de demonstratie die ze gaven, de technische argumenten en een marktstudie die projecteerde, dat de markt voor dit product fenomenaal en wereldwijd was. Dat wereldwijde ging vrijdagavond van start in Zwijndrecht.
Uit ons gesprek met Clement bleek dat hij nog heel wat in petto heeft. De nieuwe bakvormen zijn geen eindpunt. Hij zei:" Op dit ogenblik hebben we verschillende kunststoffen voorhanden. Deze kunststof is een gemodificeerde en gezuiverde versie van iets dat commercieel beschikbaar is gekomen. Het wordt ook nog gebruikt voor hete onderdelen, onder de motorkap van de nieuwste modellen van wagens."
Marc en Clement hebben reeds enkele jaren geleden beslist om een aparte firma op te richten om doelgericht en met structuur, naar de markt te kunnen werken. De naam "Clean Baking Products" werd gekozen omdat dit de essentie weergeeft van wat ze willen doen.
De Melseelse Amerikaan en broer bakker Hiel, waren niet weinig fier dat zij ruim een jaar geleden  voor hun nieuwe bakpan, de wereldprijs voor innovatie in Duitsland kregen tijdens de IBA (International Bakers Association) een beurs en tentoonstelling. Deze beurs werd bezocht door 60.000 bezoekers en was gespreid over 17 hallen met competitieve producten van over de gehele wereld. In 2004 hebben ze ook een echte Amerikaan aangeworven met Mac Puckett, een full-time "general manager," van Texas. Doctor Clement noemt hem ? van de knapste kunststofspecialisten in de wereld.
Woont Clement Hiel al lang in de States, hij blijft een Waaslander. Hij vindt het dan ook van belang dat de nieuwe bakvorm 'een locaal product' is dat uit het Waasland komt en dat hier zeker voor werkgelegenheid zal zorgen. Maar ook internationaal zal het broodje van de nieuwe bakvormen snel gebakken zijn. Wie wil kennis maken met deze wereldprimeur kan elke dag van 9 tot 17u, behalve zaterdag en zondag, terecht in de showroom, Sint-Annaboomstraat 2 in Zwijndrecht.(F)