Kerkplein Melsele meer toegankelijk na herinrichting

MELSELE. Tijdens een hoorzitting in PC Sabot, werd door het schepencollege en de Technische Dienst de herinrichting van het Kerkplein voorgesteld. Omdat de voorziene werken aan de N70 in Melsele-centrum, als gevolg van de werken aan de Antwerpse Ring, werden uitgesteld, besloot het gemeentebestuur van Beveren om dan maar werk te maken van de herinrichting van het Kerkplein. Dat was mogelijk omdat ook Aquafin klaar is om de riolering aan te pakken.  Ook de Torenstraat wordt volledig heraangelegd en de Hazaarddam aangepast met zelfs plaats voor een terras voor horecabedrijven. Maar de hoofdbrok blijft het Kerkplein. De herinrichting zal het historisch karakter van het plein accentueren en het ook meet toegankelijk maken voor voetgangers. 

Het ganse plein komt op 1 niveau en wordt aangekondigd via verkeersplateaus. De uitvoeringstermijn staat op 100 werkdagen of ongeveer 5 maanden. De kosten worden geraamd op 2.099.240 euro.

 

Het is een totaal project zodat ook de ondergrond wordt aangepakt met het aanleggen van een gescheiden riolering. Reeds in maart zullen werken aan de nutleidingen worden uitgevoerd met o.a. het aanbrengen van nieuwe bekabeling voor de verlichting. De start van de eigenlijke werken is voorzien voor half mei zodat de aardbeifeesten niet zullen worden gehinderd. Er zal wel in fases worden gewerkt met start aan de kant van de Kalishoekstraat. Omdat het plein een Beschermd Dorpsgezicht is met een geklasseerde kerk, moet rekening gehouden worden met de voorschriften van Monumenten en Landschappen. Daarom dat de waardevolle elementen zoals de kerk, huize Briels, het monument en de lindebomen meer zullen worden geaccentueerd. Het Kerkplein zal een centrumfunctie met uitstraling krijgen. De materiaalkeuze voor rijbaan en voetgangerszone zal ook eenvoudig worden gehouden. De heraanleg kadert ook in de ruime visie die het schepencollege heeft voor Melsele en daarin past ook het Dorpspark dat zal worden aangelegd naast de Kerkendam.


Het Esserplein, met het monument van de gesneuvelden, wordt omgevormd tot een open pleintje met groen en een zitruimte. De huidige toestand hindert het zicht op Rusthuis Briels en daarom zal het monument, na restauratie verplaatst worden naar het pleintje rechtover het gemeentehuis en de Sint-Elisabethstraat. Het zo vrijgekomen plein aan Briels zal worden ingericht met zitbanken en zal een gezellige en zonnige ontmoetingsplaats worden. Er is zelfs sprake van om er een petanqueterrein aan te leggen.


Het wordt een zone 30 voor gemengd verkeer, auto's en fietsers samen. Er is geen ruimte voor een fietspad. Door de aanleg van plateaus en het afhoeken van de baan,wordt de zone 30 in zekere zin afgedwongen.  De weg naast de kerk waarin de pastorij zich bevindt, zal een éénrichtingsstraat worden met inrit ter hoogte van Djem. Ook het parkeren wordt aangepast en aanvankelijk werd geopteerd voor minder plaatsen maar dat wordt bijgestuurd. Toch wil het gemeentebestuur dat de nadruk ligt op de belevingsfunctie en niet op "Koning Auto". Tijdens de hoorzitting bleek dat de bewoners bijzonder veel belang hechten aan parkeerplaatsen. Er werd opgewezen dat het onmogelijk is om de wagen kwijt te geraken als de school uit is, bij een begrafenis of als er markt is. Maar schepen Boudewijn Vlegels zei, dat een mooi plein, zoals het Kerkplein, niet mag gedegradeerd worden tot een parkeerplaats. Bewoner Jan Van Puymbroeck, had een petitie waarop 520 personen, waarbij ook bezoekers, een bezwaar aantekenden tegen gebrek aan parkeerplaatsen. De ervaring leert dat Melsele op zijn kop staat wanneer er feesten zijn en hij vroeg een parking aan de rand van het centrum maar ook de plaatsen aan het Kerkplein moeten blijven.


De Melseelse pastoor van zijn kant, zag problemen in het omvormen van zijn straatje voor éénrichtingsverkeer. Hij kan dan 52 zaterdagen als het markt of tijdens de Aardbeifeesten niet weg. Hij vroeg er geen 'enkele richting' in te voeren. De schepen stelde dat het niet mogelijk is omdat anders het te smalle voetpad niet kan verbreed worden. De plaats van de marktkramen zal aangepast worden zodat er met de auto kan langs gereden worden en bij feesten kan eventueel de rijrichting worden omgedraaid. De pastoor was trouwens ook de enige die wakker lag van de verkeerscirculatie naast de kerk. (F)