Jaarlijks Hoogstamboomgaard snoeien op 6 februari

ZWIJNDRECHT. In het centrum van de gemeente, achter het vredespark en naast de tramlijn,  ligt de oude hoogstamboomgaard waar enkele natuurverenigingen veel belang hechten en er zich ook voor inzetten om hem te onderhouden. Deze boomgaard van ongeveer 1 hectare heeft een waardevolle landschappelijke waarde en biedt eveneens educatieve mogelijkheden. Zo zal zaterdag 6 februari om 14u, als het niet vriest, de jaarlijkse demonstratie van fruitbomen snoeien worden gegeven.

De boomgaard wordt beheerd door Velt-Den Bumpt en Natuurpunt WAL in samenwerking met het gemeentebestuur. Snoeien van hoogstammen is geen eenvoudige zaak. De aandachtige toeschouwers zullen opmerkten dat het niet alleen een kwestie is van kennis, maar ook van veel ervaring en van voeling hebben met.


De oude hoogstamboomgaard werd in 1996 nog bijgewerkt in die zin dat er 43 oude of zieke fruitbomen werden vervangen door 64 nieuwe boompjes met kers, pruim, appel, peer en noot. Op die manier stonden  er  31 verschillende vari?iten in de boomgaard dar waar hij vroeger bijna uitsluitend uit kersenbomen bestond.
 Het hele project dat op ruim 250 euro  kwam werd door de gemeente gedragen. Om de toekomst van de hoogstamboomgaard te garanderen werd tussen de natuurverenigingen en de gemeente, in oktober 1996 een overeenkomst ondertekend.


Het initiatief van de samenwerking werd in 1995 genomen door schepen Loe Van der Donckt die verenigingen uitnodigde mee te werken aan het beheer van de boomgaard. Ook al kreeg hij op het Gewestplan de bestemming 'parkgebied' opteerde de gemeente toch om de functie van boomgaard te behouden. De toenmalige Werkgroep Natuurreservaten Linkeroever-Waasland of WNLW en nu Natuurpunt WAL, Den Bumpt-afdeling van VELT en het ZWEN (Zwijndrechts Educatief Natuurreservaat)  boden zich aan bij het gemeentebestuur. Er werd een inventaris opgemaakt en vrij onmiddellijk werd bekeken welke bomen er moesten gekapt worden en een beplantingsplan werd opgemaakt.


Na 10 jaar is gebleken dat de aloude hoogstamboomgaarden toch nog een toekomst hebben. Sedert de jaren zestig werden ze nog weinig commercieel gevonden en werden de boomgaarden vol gezet met laagstam, vooral golden en jonagold! (F)