Parking Gemeenteplein en Dijkfeesten zijn heilig

KALLO. De hoorzitting die in Kallo door de gemeente Beveren over de herinrichting van de doortocht in het centrum werd georganiseerd, is vrij bitsig verlopen. De Kallonaars hebben zich haast als een blok verzet tegen het wegnemen van de parkeerplaatsen aan het Gemeenteplein en de intentie om door het poten van bomen aan de Melseledijk de Dijkfeesten er weg te halen naar een tent op het Gemeenteplein.

Maar Schepen Boudewijn Vlegels wil dat er bomen staan omdat ze de bestuurders aanzetten minder snel te rijden, wat ook door de materiaalkeuze en de manier van inrichten van de weg, wordt bekomen. Trager verkeer brengt een leefbaarder Kallo. Vanaf het Dammeke tot het kruispunt met de Farbriekstraat wordt het zone 30.


De hoofdbekommernis van het gemeentebestuur blijft dus de snelheid in het dorp te verminderen. Zwakke weggebruikers moeten er veilig kunnen bewegen want in een zone 30 rijden auto's en fietsers samen. Er zijn ook geen fiets -suggestiestroken meer. De verkeerslichten aan het Gemeenteplein zullen ook verdwijnen als gevolg van de zone 30. De bevolking ziet daar dan wel een probleem want het is daar een bocht en wie van de richting kerk komt, ziet het verkeer niet aankomen. Veel kinderen steken daar over op weg naar school. Schepen van verkeer Marc Van de Vijver beloofde het plaatsen van voetgangerslichten in overweging te nemen. 


Het Gemeenteplein van Kallo was steeds een goede oplossing om te parkeren maar dat het een opknapbeurt meer dan dringend nodig heeft kan niemand ontkennen. Maar dat daarbij het aantal parkeerplaatsen wordt verminderd tot 6 tot 7 wagens, d?nemen de bewoners niet. Tijdens de hoorzitting bleek dat er in het algemeen nu reeds te weinig parkeerplaats is. De vermindering werd niet logisch genoemd. Schepen Marc Van de Vijver stelde de keuze, ofwel blijft het zoals het is en wordt het plein volledig aan de auto gegeven ofwel wordt het een ontmoetingsplaats waar het gezellig vertoeven is. Er komen trouwens meerdere zitbanken en een luifel en langs de straatkant een lange scheidingswand waarop ook kan gezeten worden en waardoor kinderen niet op de openbare weg kunnen lopen.
Allemaal heel mooi voor de bewoners, maar het gaat niet om banken voor hen want op de bank die er nu staat, zit nooit iemand. Voor hen gaat het om parkeren want wie om een krant moet, of naar het frituur of de apotheker, kan op het plein de wagen kwijt. Ook van het restaurant Hof ten Damme  komen bezoekers er hun wagen zetten en dat is van het goede te veel. Er zijn reeds gesprekken gevoerd om naar een andere parking uit te kijken, eventueel met pendelverkeer! Ook personen die hun wagen komen parkeren om van daaruit naar hun werk te vertrekken zouden geweerd moeten worden.


Een getuige zei dat er zo weinig parkeerplaats is, dat sommigen gewoon op het voetpad of zebrapad parkeren.
Het werd duidelijk dat de ontwerper en de afgevaardigden van het gemeentebestuur, toch hun plannen zullen moeten bijsturen. Ze zullen onderzoeken of er geen parkeren met schijf mogelijk is en dat ook op meer dan 6 of 7 parkeerplaatsen.


Dat de organisatoren van de Dijkfeesten naar het Gemeenteplein moeten verhuizen, vormde een ander knelpunt. Het plein is zelfs z????gericht dat er een ruimte is om een tent te plaatsen. Maar de Dijkfeesters willen die plaats niet en verkiezen te blijven waar ze reeds 22 jaar hun succesvolle feesten geven: op de Melseledijk. De straat wordt daar afgesloten en alles verloopt perfect. Schepen Vlegels beloofde dat ook het Gemeenteplein kan afgesloten worden als de tent daar staat. Maar daar waren de Kallonaars het niet mee eens want Hoog Kallo is dan niet bereikbaar en wat als er een trouwfeest is in Hof ten Damme? Een dame herhaalde nog eens dat het heel 'simpel' op te lossen is door geen bomen te zetten op het deel Melseledijk, waar de tent al meer dan 20 jaar wordt geplaatst. Uiteindelijk werd beslist dat de gemeentelijke diensten en de ontwerper aan tafel zullen gaan zitten met de organisatoren van de Dijkfeesten, om zo tot een oplossing te komen. Maar voor 4 dagen feest van de 365 van een jaar, geen boompjes zetten, het is ook een belangrijk gegeven. Toch werd op de hoorzitting duidelijk gesteld, dat voor de Kallonaar parkeren aan het Gemeenteplein en de feesten op 'den dijk', heilig zijn. (F)