Project Jeugdwerking Roemenie genomineerd

KRUIBEKE. Woensdagmiddag kwam een Roemeense delegatie uit Moldovita in Kruibeke aan ter gelegenheid van een bekroning van een jeugdproject van de Kruibeekse vereniging "Een dorp voor een dorp". De delegatie werd aangevoerd door de burgemeester van Moldovita en zal tot zondag 6 februari in Kruibeke verblijven. In De Brouwerij werd een warm buffet aangeboden waarvan ook het gemeentelijk personeel van het gemeentehuis mee mocht genieten. Aan de ingang stond een welkomsbord "Bine ati venit in Kruibeke, waar lieve mensen wonen of " unde locuisc oameni simpatica?".

Van het buffet werd de nationale hymne van Roemenië?gespeeld, gevolgd door het lied van de Vlaamse Gemeenschap "De Vlaamse Leeuw". Morgen bezoekt de delegatie, i.v.m. de nominatie, het Europees Parlement in Brussel. Verder zullen heel wat scholen worden bezocht.


Een groep van Kruibeekse jongeren van "Een dorp voor een dorp" hadden zich tot doel gesteld om met jongeren uit de jumelagegemeente Moldovita, een regelmatige jeugdwerking op te richten. Ze wilden in Roemenië duidelijk stellen wat een jeugdvereniging is en welke positieve invloeden ze heeft op de samenleving binnen het dorp. Voor dit doel werden ze geleid door de vzw Somepro uit Turnhout, die met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, al enkele jaren basiscursussen organiseert in Roemenië. "Een dorp voor een dorp", steunt reeds op aardig wat ervaring want reeds 12 jaar werken ze samen met mensen van Moldovita. Na een periode van het bezorgen van rechtstreekse hulp door het transporteren van hulpgoederen, wilden de leden zich meer gaan concentreren op de jeugd. Zo kwam er in de vereniging in 1995, reeds een speciale cel die zich bezig hield met jeugdproblematiek. Er werd geïnvesteerd in het mogelijk maken van studies voor Roemeense jongeren. Elk jaar konden een 30-tal jongens en meisjes, dankzij financiële steun, middelbare en hogere studies volgen. Nu zijn er al gevolgen merkbaar want zij nemen reeds positieve initiatieven in hun eigen gemeente waar de werkgelegenheid bestaat uit hakken van bomen, zagen en transporteren van hout.


Vanaf 2000 kwamen er cursussen voor beginnende jeugdorganisaties. Met 12 volgden ze die maar een werking starten in hun dorp lukt niet. En daar willen nu de Kruibeekse jongeren helpen. Ze willen in Moldovita een zelfstandige jeugdbeweging oprichten. Jongeren van Kruibeke en Moldovita zullen beide culturen uitwisselen. De ervaringen en kennis van de Wase jeugdleiders zullen gedeeld worden met de Roemeense vrienden. Het zal vooral gaan rond het thema 'spel', voor alle leeftijden.


Het project werd vooraf besproken met jongeren uit beide gemeenten met een positieve reactie in Moldovita. Er kwam een werkbezoek van een afvaardiging van Kruibeke om alles voor te bereiden. Het project start met het organiseren van een opleidings-en trainingskamp met een 10-tal jongeren uit Moldovita. Het kampthema was: "Europa nu!" en dat omdat de Europese Unie dit project wil steunen. In een evaluatie werd vastgesteld dat er een schuchtere werking op gang komt in Moldovita en het uitzwermen naar de omliggende dorpskernen kan geen succes genoemd worden.


Tijdens de grote vakantie 2005 willen de jongeren van "Een dorp voor een dorp", een scholingsbivak organiseren waaraan gans de leiding van Moldovita aan deelneemt. Zonder het spelende kind te vergeten, wil men de accenten leggen op speelterrein, lokalen, onderhandelen met de overheden, verzekering, lidgelden e.d. Financieel leeft de vereniging "Een dorp voor een dorp", van de liefdadigheid. Er wordt daarom aan de jongeren van Kruibeke gevraagd bij te dragen in de kosten en zaken te organiseren om de kas te spijzen. In het samenwerkingsverband  geniet de cel 'jeugdwerking'  de steun van de Europese Unie, logistieke steun van de gemeentebesturen Kruibeke en Moldovita, een middelbare school in Moldovita, de Chiro jongens Inzet Bazel, Chiro meisjes Zwijndrecht en Kruibeke en de VZW Somepro Turnhout. (F)