Barbierbeek wordt goed beveiligde beek tegen overstromingen

BAZEL. Jos Stassen, fractievoorzitter van Groen! in het Vlaams Parlement, heeft antwoord gekregen op zijn vragen met betrekking op de beveiligingswerken aan de Barbierbeek. De overstromingen, als gevolg van de zware regenval in 1998, brachten heel wat schade aan in meerdere woningen. In het kader van het Gecontroleerd Overstromingsgebied Kruibeke, Bazel, Rupelmonde of het GOG KBR, heeft Groen! Kruibeke steeds aangedrongen om dringende ingrepen te doen zodat de Barbierbeek voor geen wateroverlast meer kan zorgen. Volksvertegenwoordiger Stassen legde de vragen voor aan Vlaams Minister Kris Peeters, bevoegd voor openbare werken. Uit zijn antwoord blijkt dat de Barbierbeek binnen enkele jaren ??n van de meest tegen overstromingen beveiligde beken van Vlaanderen zal zijn. Een belangrijk deel van de Barbierbeek moet gezien worden in het geheel van de aanleg van het GOG of de Potpolder. Langs de in aanleg zijnde ringdijk wordt een bufferbekken of waterbergingsgebied aangelegd. Daarvoor moeten nog heel wat procedures worden doorlopen maar Minister Peeters meent dat met de realisatie kan gestart worden in 2006.
Jos Stassen vroeg de minister ook naar de werken aan de duikers aan de N419 ter hoogte van het Houten Kruis en de Barbierstraat -Oude Kruibekestraat. Hier houden heel wat bewoners het hart vast wanneer er extreme regenval is, want een lokale overstroming is nooit ver weg. In 2006 zullen de duikers hier worden vergroot.
Ter hoogte van de E17, stroomopwaarts vanaf de N419 (Houten Kruis) valt de bevoegdheid voor de Barbierbeek onder het provinciebestuur. Provincie Oost-Vlaanderen moet dus dat deel ook aanpakken. Het Vlaams Gewest werkt de plannen uit van aan de Oude Kruibekestraat tot de monding van de Schelde.
De maatregelen om de Barbierbeek binnen de oevers te houden zijn gekoppeld aan het overstromingsgebied. Binnen de opmaak van een integraal plan wordt wel overleg gepleegd met het gemeentebestuur van Kruibeke, diensten van het Vlaams Gewest, de administratie Wegen en Verkeer als beheerder van de N419, de landbouw- en natuurverenigingen, De Lijn en Aquafin.
Volksvertegenwoordiger Jos Stassen, onderstreepte dat Groen! Kruibeke in plaats van constant te keer te gaan tegen de potpolder, gekozen heeft voor een realistische politiek die  van de potpolder een groen object wil maken en zoveel mogelijk problemen wil oplossen. "Deze optie werpt in het kader van de barbierbeek, duidelijk vruchten af." aldus Stassen(F)