Torenspits van Rupelmondse kerk wordt hersteld

RUPELMONDE.  De spits van de Rupelmondse kerk, die eigenlijk de lantaarn wordt genoemd, werd net op tijd van de toren gehaald want het hout was in zo'n slechte toestand dat de ganse spits in elkaar kon storten en naar beneden tuimelen. Nadat hij geruime tijd in het gras naast de Onze-Lieve -Vrouwkerk had gestaan, werd vorig jaar de torenspits overgebracht naar de CNR-loods aan de scheepshelling. Het overbrengen van de lantaarn naar de CNR-loods was een gevolg van een positieve bespreking tussen het gemeentebestuur en de Stichting Tolerant die in de loods werkt aan de restauratie van de hengst D'n Bruinen.

Tolerant beloofde mee te helpen en advies te geven voor het herstel van de achthoekige lantaarn, bedekt met schali?
Ondertussen stond er een onthoofde kerktoren en de Rupelmondenaars hadden het daar moeilijk mee, vooral omdat zij vreesden dat de restauratie op de lange baan zou worden geschoven. Gelukkig kwam er in december 2004 een positieve evolutie in de restauratie want Rupelmondenaar Eduard Caluwe, een bekwaam en ervaren vakman, was bereid de taak op zich te nemen. Hij mag daarbij rekenen op de medewerking van Tolerant en verder worden ook vrijwilligers gevraagd om een handje toe te steken. Het hout zal door de gemeente via Tolerant, worden aangekocht.
Een eenvoudig werk is het niet want aan de acht hoeken zullen stijlen moeten komen van 7 tot 8 meter. De spits moet immers in de toren gewerkt worden. De opmetingen zijn reeds gestart. De lantaarn zal in eikenhout worden uitgevoerd. In afwachting dat Eduard Caluwe aan het werk begint, staat de lantaarn in een hoekje gedrumd in de CNR-loods. (F)