Sinterklaas regeert in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS. Nog even en Sinterklaas neemt opnieuw voor enkele weken z'n intrek in zijn 'Huis van de Sint' in de Stationstraat. De voorbije jaren bleek al dat het sinterklaasprogramma, met Sint in de Piste op kop, razend populair is. Zelfs nu Circus Herman Renz twee weekends de tenten opslaat in Sint-Niklaas waren de beschikbare tickets in geen tijd de deur uit. De vraag naar extra voorstellingen klinkt steeds luider. Ook het Huis van de Sint heeft nog niets aan populairiteit ingeboet. In tegendeel, zelfs vanuit Frankrijk komen scholen naar de woning van de heilige bisschop kijken. 

Vanaf maandag 12 november is het Huis van de Sint voor het negende jaar op rij open voor het publiek. Vorig jaar telde het Sint-Nicolaasgezelschap ruim 30.000 bezoekers, een kaap die ook dit jaar allicht zal worden gehaald. Op 1 november waren reeds 466 klassen ingeschreven voor een bezoekje, waarvan 62 uit Sint-Niklaas, 1 uit Moeskroen en de rest uit de andere Vlaamse provincies met uitzondering van Limburg. De afgelopen maanden werd er hard gewerkt aan de installatie van een lift in het museum waar het Huis van de Sint is ingericht. Daardoor krijgen ook kinderen in een rolstoel de kans om het huis te bezoeken. Leerlingen van de richting Onthaal van de OLV Presentatie zorgen voor het onthaal van de bezoekers. 

Volgens de zwarte pieten is een bezoek aan het Huis zeker de moeite waard. Kinderen komen dan wel voor Sinterklaas, ook de pieten zijn blij de lachende gezichtjes of grote, verbaasde ogen kindjes te zien rondkijken. Het Huis van de Sint is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 16 uur tot 17.30 uur, op woensdag van 14 uur tot 17.30 uur en in het weekend van 10 uur tot 17.30 uur. De toegang is gratis.

Dag van de Sint

Op zondag 18 november komt Sinterklaas aan in zijn thuisstad. Vanaf 15 uur begroet hij de kinderen aan het stadhuis. Het ontvangstprogramma begint echter al om 13 uur. Anne Van Opstal en Marc Boon presenteren een show met gekke toestanden en een optreden van Theater Tol, een Antwerps gezelschap gespecialiseerd in spectaculaire luchtacrobatie.

Tijdens het feestprogramma loopt er, in het kader van Sint-Niklaas Solidariteitstad, een actie ten voordele van de aanleg van een waterput in het dorp Kola in Mali.

Sint in de piste

Elk jaar krijgt de show 'Sint in de Piste', in samenwerking met het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz een thema. Dit jaar moet Sinterklaas zijn uiterste best doen om de droeve Dromenkoningin opnieuw te laten lachen. In een anderhalf uur durende show met prachtige kostuums, live orkest en dansshow moet de Sint op zoek naar een oplossing. Bij één van de acts zullen allicht heel wat vrouwen jaloers zijn: vrouwelijke acrobaten houden een verkleedpartij waarbij ze in enkele minuten tijd maar liefst 14 keer van kledij wisselen.

Nieuw is dat de Sint-Niklase dansschool Clapaja niet meer meewerkt. Hun plaats is ingenomen door het Davy Brocatus Showballet. Ondanks dat er hiervoor vrije, open audities waren, zullen er voor het eerst geen Wase jongeren dansen in de show. "Het is zeer jammer dat jongeren uit eigen streek niet de vrijheid hadden om deel te nemen aan de open audities.", laat regisseur Marc Boon weten, die benadrukt dat de jongeren wel welkom waren.

Er zijn voorstellingen op 24 november om 10.30 uur, 14 uur en 17 uur, op zondag 25 november om 14 uur en 17 uur, op zaterdag 1 december om 10.30 uur en 14 uur en op zondag 2 december 10.30 uur en 14 uur.
De 7 euro kostende tickets waren in mum van tijd uitverkocht. "Momenteel wordt bekeken of een extra voorstelling tot de mogelijkheden behoort.", laat Marc Boon weten. Er wordt gewag gemaakt van een extra voorstelling op 2 december om 17 uur maar dat is nog niet bevestigd. (mb)

 

 

Lees ook:

'Sint in de piste' is een groot succes. Alle voorstellingen waren in mum van tijd uitverkocht. SINT-NIKLAAS. Het evenement ‘Sint in de Piste’ is een groot succes. De tickets voor de...

SINT-NIKLAAS. In het weekend van 21 november strijkt de circustent van Herman Renz neer op de Grote Markt van Sint-Niklaas. In die tent krijgen kinderen 'Sint in de Piste' te zien, een...

Sint-Niklaas raakt opnieuw in de ban van Sint-Nicolaas of Sinterklaas.SINT-NIKLAAS. Vanaf morgen, donderdag 12 november, is ballonstad opnieuw 'stad van de Sint'. De kindervriend regeert tot...

De gebruiken rond Sinterklaas en Stin-Maarten behoren nu officieel tot ons erfgoed.REGIO. De gebruiken rond Sinterklaas en Sint-Maarten worden opgenomen in de inventaris van het Immaterieel...

SINT-NIKLAAS. Gisteren, zondag 16 november, deed Sinterklaas z'n intrede in z'n lievelingsstad Sint-Niklaas. Helaas was z'n paard ziek en kwam de heilige man dan maar per olifant naar de...

SINT-NIKLAAS / WAASLAND. Wanneer dinsdag Sint-Maarten voorbij zal gerend zijn, komt Sinterklaas er aan op zijn schimmel. Vanaf 12 november zal hij dan ook in 'zijn' stad verblijven....