Ziekenhuisfactuur het duurst in Oost-Vlaanderen

REGIO. Uit de jaarlijkse ziekenhuisbarometer van het Socialistisch Ziekenfonds Bond Moyson is de ziekenhuisfactuur voor de patiënt voor het eerst sinds 2000 lichtjes gedaald tot gemiddeld 450 euro. Behalve in onze provincie, daar betalen patiënten gemiddeld 502 euro uit eigen zak voor een ziekenhuisverblijf. 

Jaarlijks analyseert het Socialistisch Ziekenfonds de ziekenhuisfacturen van haar leden. Op die manier werden maar liefst facturen van 547.000 ziekenhuisopnames tegen het licht gehouden. "Door onder meer het verbod op kamersupplementen en de verbeterde terugbetaling van implantaten en medische hulpmiddelen is voor het eerst de patiëntenfactuur niet gestegen.", zegt Nadine De Schutter, Provinciaal Secretaris Bond Moyson. "De andere kant van de medaille is dat de verschillen tussen de facturen in vele gevallen nog groter zijn geworden en dat er dus alles behalve tariefzekerheid is voor de patiënt." 
Zo toont analyse aan dat een eenpersoonskamer gemiddeld 1.301 euro kost tegenover 354 euro voor een tweepersoonskamer en 236 euro voor een gemeenschappelijke kamer. "De plaatsing van een knieprothese waarbij de patiënt in een tweepersoonskamer verblijft, kost in ons land wel tot vijf keer zo veel in het duurste ziekenhuis tegenover het goedkoopste ziekenhuis, en dit zonder enige grondige reden", aldus De Schutter.

grote verschillen in ereloonsupplementen

De analyse van het Socialistisch Ziekenfonds toont aan dat momenteel nog 17 ziekenhuizen ereloonsupplementen in gemeenschappelijke en tweepersoonskamers aanrekenen. Bijna de helft hiervan staat echter op rekening van één ziekenhuis. Voor wat betreft eenpersoonkamers houdt meer dan de helft van de ziekenhuizen zich aan een maximum ereloonsupplement van 100 percent van het conventietarief, maar zijn er evengoed ziekenhuizen die tot 400 percent vragen. Dat is ook duidelijk te zien aan de grote verschillen op de patiëntenfactuur. Gemiddeld bedraagt het kamersupplement 41,02 euro, in Oost-Vlaanderen is dat 33,68 euro. Voor de ereloonsupplementen is het gemiddelde 156,76 euro. In de Oost-Vlaamse ziekenhuizen is dat gemiddeld 145,31 euro.

"Dit is niet alleen erg ontransparant voor de patiënt, maar deze situatie leidt ook tot concurrentie en een nefast opbod tussen ziekenhuizen," beklemtoont De Schutter. Bond Moyson ondersteunt daarom het verbod op ereloonsupplementen in gemeenschappelijke en tweepersoonskamers vanaf 1 januari 2013, zoals voorzien in het regeerakkoord. Het ziekenfonds vraagt de informatie naar de patiënt toe over de te verwachten kosten en eventuele evenwaardige goedkopere alternatieven te verbeteren. Bond Moyson pleit voor maatregelen om de factuur in eenpersoonskamers onder controle te krijgen. Ook is volgens Bond Moyson de tijd rijp voor een grondig debat over de financiering van ziekenhuizen en artsen.

zelf vergelijken

Via een prijsvergelijkende module op socmut.be/ziekenhuisbarometer kan iedereen nagaan wat de gemiddelde patiëntenfactuur is voor 12 veel voorkomende ingrepen in de verschillende ziekenhuizen van het land. Het gaat om een besnijdenis, een bevalling, een curettage, een heupprothese, een liesbreukoperatie, een keizersnede, een knieprothese, een meniscusoperatie, het vrijmaken van een handwortelkanaal, de wegname van een appendix, de wegname van een galblaas en een prostaatoperatie. (mb)

 

Lees ook:

REGIO. Mensen die een maagoperatie ondergaan om hun overgewicht tegen te gaan, zijn doorgaans tevreden met het gewichtsverlies maar worden onvoldoende opgevolgd. Dat blijkt uit een bevraging van het...

REGIO. Maandag begint de week van de kraamzorg, een week waarin kraamverzorgsters in de watten worden gelegd. Gisteren, vrijdag 6 mei, ontving Reddie Teddy het eerste officiële borstvoedingslabel in...

REGIO. Thuishulp met dienstencheques zit in de lift. De poetsdienst van Bond Moyson verwerkte sinds 2004 al 1 miljoen dienstencheques. Dienst heeft 240 poetshulpen in dienst maar door het succes...

Tom Steels, hier bij z'n afscheidsrit vorig jaar, is peter van '10 voor Tour'.REGIO. Binnenkort gaat het grootste wielerevenement van het jaar, de Tour de France, van start. Elk jaar geeft...