Lift in Salons voor Schone Kunsten

SINT-NIKLAAS. Tussen mei en oktober werd in de salons voor schone kunsten een lift geïnstalleerd. Daarmee krijgen ook bezoekers met een fysieke beperking tot alle kamers van het gebouw. De installatie was geen eenvoudige klus in het 84 jaar oude gebouw. De lift mocht het waardevolle interieur niet storen.

De salons voor schone kunsten zijn ondergebracht in een prachtig gebouw in de Stationsstraat. Het gebouw met monumentale traphal en statige salons dateert uit 1928. Opdat de lift het waardevolle interieur niet zou storen, werd één van de grote vides gebruikt. Hierdoor waren geen ingrijpende structurele werken nodig en konden interessantei nterieurelementen zoals centraal oproepsysteem voor het dienstpersoneel, de kleine keukenlift en bordenwarmer behouden blijven. Ook de oorspronkelijke lift uit 1928 kon behouden blijven als interessante getuige van de technische vooruitstrevendheid van toenmalig bouwheer Edmond Meert.

De lift kostte ruim 103.000 euro en werd gebouwd met de financiële steun van Toerisme Vlaanderen.

salons voor schone kunsten

Kunstliefhebbers kunnen in de salons voor schone kunsten terecht voor een uitgebreide collectie kunstwerken van 16de tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Ook het Huis van de Sint krijgt er jaarlijks tussen 12 november en 6 december onderdak. (mb)