Nieuw boek over wielererfgoed uit Beveren

BEVEREN. Deze week liep bij Uitgeverij Van Dam in Beveren een nieuw wielerboek van de persen dat de Beverse wielergeschiedenis van 1972 tot 2009 beschrijft. Het boek werd geschreven door oud-leraar en bekend wielerliefhebber Flor Van de Velde. De periode van het boek is niet toevallig gekozen. Het is in die periode dat Van de Velde heel actief was in de plaatselijke wielerwereld: hij was in 1972 medestichter van het Comité Ter Heropleving van de Wielersport Beveren en de sector kent hem als speaker en als journalist. Het boek kreeg dan ook de toepasselijke titel 'Leven met wielersport'. 

"Toen burgemeester Marc Van de Vijver naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van het Comité Ter Heropleving van de Wielersport Beveren vroeg een boek voor te stellen, kon ik enkel maar zeggen dat mijn eerste boek 'Spurten naar de jaren Zeventig' reeds in maart 2012 was voorgesteld en uitgegeven.", vertelt auteur Flor Van de Velde. Van de Velde zette zich niettemin aan het werk en had eind oktober een boek over de wielersport in Beveren klaar dat in drie exemplaren werd gedrukt: voor burgemeester Marc Van de Vijver, C.H.W.-stichter Marcel Van Kerckhove en Flor zelf. Meegesleept door herinneringen, foto's en straffe verhalen had Van de Velde de smaak te pakken. 

In 'Leven met wielersport' houdt Flor Van de Velde zich bij het wielererfgoed. "De lezer kan ook eens een kijkje nemen achter de schermen om te zien dat wielerwedstrijden organiseren, een zeer intens werk is. En dan die verscheidenheid in de koersen. Tot zelfs veldrijden in Cortewalle of op Singelberg. Een koers naar Geraardsbergen en terug, wielerhoogdagen met drie wedstrijden op één namiddag wat nog nooit ergens had plaatsgevonden.", vertelt Van de Velde. "Er valt zoveel te vertellen dat één boek niet genoeg is."

In de zomer van 2013 komt er, in het kader van de interclub, een apart boek over de Schaal Schoeters - Grote Prijs van Beveren. Dat boek zal de titel 'Schaal Egide Schoeters, een monument' meekrijgen. Na de winter volgt eerst nog 'Het wielerleven zoals het was' over het Wase wielrennen in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw.

'Leven met wielersport' telt 206 pagina's en 280 foto's en afbeeldingen. Het boek kost 15 euro en is verkrijgbaar in Printshop Van Dam in gaanderij De Bever in de Vrasenestraat. Wie het per post laat opsturen, betaalt 5 euro verzendkosten. Bestellen kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of rechtstreeks bij Flor Van de Velde via 0499 72 01 49. (mb)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Op maandagavond 21 januari komt de gemeente Zwijndrecht aan bod in 'Iedereen Beroemd’. Dinsdag werden in de sneeuw opnamen gemaakt met onze medewerker Flor Van de Velde die de VRT...