Gemeente Zwijndrecht start met project centrummanagement

ZWIJNDRECHT. De gemeente Zwijndrecht doet enorme inspanningen om het winkelen in eigen gemeente te promoten. En ook de Vereniging Zwijndrechtse Zelfstandigen en de Adviesraad Lokale Economie, laten niets onverlet om te wijzen op de waarde van ‘winkelen in Zwijndrecht – Burcht. De lokale handelskernen oefenen een aantrekkingskracht uit op bewoners, bedrijven en bezoekers. De gemeente Zwijndrecht spant zich al jarenlang in om die functie te bewaren en te versterken. Vandaag is Zwijndrecht één van de eerste gemeenten die zich inschakelen in een coachingprogramma van de provincie Antwerpen. 

Vanuit een uitgebreide detailhandelsstudie zal Zwijndrecht een structureel centrummanagement uitbouwen. In het AC werd het project rond detailhandelcoaching voorgesteld door gedeputeerde Ludwig Caluwé van de provincie Antwerpen. Schepen Ann Van Damme kon door de overeenkomst met de provincie, zeker naar een goede toekomst kijken in haar gemeente. Zwijndrecht, toch erg aanleunt bij het Waasland, kan nu over een coach voor de detailhandel beschikken. Dat werd Hilde De Ridder
Het zal de lokale handelaars helpen om met hun kwalitatieve aanbod het hoofd te bieden aan de grote winkelcentra. Niet vergeten dat Zwijndrecht geprangd zit tussen de stad Antwerpen en het Grootste Winkeldorp van Vlaanderen dat Beveren is.

De provincie Antwerpen voerde eerder een SWOT-analyse uit van de lokale handel in Zwijndrecht. Daaruit bleek duidelijk dat de handelaars sterk gewaardeerd werden voor de dagelijkse aankopen. Daar ligt hun sterkte en die speelt Zwijndrecht dan ook uit, in nauwe samenwerking met de adviesraad voor lokale economie en de handelsverenigingen. 
Met de promotie- en marketingcampagne "Zwinkelen" zetten ze het winkelen bij de plaatselijke handelaars sterk in de kijker. Winkelen in Zwijndrecht wordt een belevenis met talrijke acties, veel visibiliteit en een sterke aanwezigheid op sociale media. Schepen Van Damme gaf een antwoord op de vraag: Waarom stapt Zwijndrecht in Coach project? Zwijndrecht volgt dezelfde tendensen zoals voorgesteld voor de rest van de provincie. Tussen 2008 en 2013 zijn er minder commerciële panden ( 271-261),maar meer m² winkelvloeroppervlakte( 27.000-37.000) en aantal zelfstandigen daalt. Er zijn meer ketens aanwezig in de gemeente De leegstand van handelspanden steeg van 3.3 % in 2008 naar 10 % in 2013, waarvan 20% langdurig. Die leegstand in de deelgemeente Burcht is het meest opvallend, er was sprake van een leeglopen van het centrum, maar ook in de traditionele winkelstraat de Statiestraat, blijven panden langer leegstaan. 

Verder blijkt uit de studie dat klanten in Zwijndrecht vooral eigen inwoners zijn die hier vooral winkelen voor hun dagelijkse goederen. Ook horeca werkt bijna louter lokaal. We hebben weinig aantrekkingskracht voor ons omliggende gemeenten als gevolg van de ligging tussen Antwerpen en Beveren. Ann Van Damme:
"Na de aanbevelingen van de eerste studie van 2008 hebben we , ook met subsidies van de provincie , een aantal kleinere acties opgezet om ons te profileren t.o.v. onze buren: een eigen Zwijndrechtse kadobon, een Zwinkellogo met slogan, aanduiding van parkings e.d. Toch krijgen we nu signalen o.a. door leegstand en vragen van handelaars en middenstandsverenigingen, dat er meer nodig is."

Gezien het belang van een levende handelskern voor een gemeente, besliste Zwijndrecht om hier de komende jaren een beleidsdoelstelling van te maken. Maar dan was de vraag; hoe begin je hieraan als kleine gemeente? Vlaanderen maakt ook centen vrij voor kernversterkende subsidie maar dan heb je bv. een commercieel strategisch plan nodig.
-"Toen het aanbod er kwam vanuit de provincie om te werken met coaches schreven we onmiddellijk in, aldus schepen Ann Van Damme. Dit is voor ons een oplossing. Tegen betaalbare prijs, provincie betaalt ook de helft, kunnen we deskundigheid in kopen. We verwachten van onze coach dat die met haar expertise helpt om bv. zo’n strategisch plan mee vorm te geven. Zij beschikt over heel veel informatie, cijfers o..a deze van de Provincie, maar kan ook heel gericht contacten leggen met andere actoren."

Een eerste opdracht gaat over de afbakening van het kernwinkelgebied in de 2 deelgemeenten. Ze voorzien hier 20 dagen voor. Dus op korte termijn, eind april, hoopt de gemeente een advies te krijgen wat de beste afbakening zou zijn, met voor en nadelen. Het is dan aan het gemeentebestuur om de juiste keuze te maken.
-"Dit is een voorwaarde om dan ook ruimtelijk deze kern vast te leggen, naar inrichting openbare ruime, eventueel met een aanpassing belastingreglement op leegstand in deze kern, beheer van de winkelkern -, bewaken van het aanbod in die kern."

Een tweede opdracht, voor het najaar, zal gaan over centrummanagement. Ook hier weer wordt de hoop uitgesproken dat de coach vanuit haar ervaring, een keuze helpt maken in de verschillende modellen die er bestaan, aangepast aan de plaatselijke situatie.
Ann Van Damme: "Hiermee schakelt Zwijndrecht zich in in een innovatief project op initiatief van de provincie Antwerpen. Vanuit de provincies is Vlaanderen de eerste regio in Europa die op zulke brede schaal de focus legt op de detailhandel."

Met het centrummanagement en het coaching programma van de provincie Antwerpen zet Zwijndrecht een belangrijke stap. Hierbij staan de leefbaarheid en de vitaliteit van het commercieel centrum centraal. Om dit te realiseren is een goede samenwerking en regelmatig overleg tussen de gemeente, de ondernemers, de handelsverenigingen en de klanten essentieel. Feit is ook de dienst Lokale Economie dit voortaan nog professioneler kan aanpakken dank zij de knowhow en de financiële steun van de provincie Antwerpen.
-"We krijgen met dit project de kans om de detailhandel heel volledig in kaart te brengen, zowel vanuit economische hoek, als vanuit ruimtelijke ordening en mobiliteit. Vanuit die totaalvisie wil de gemeente haar visie en actieplannen uitwerken", zo besloot schepen Ann Van Damme. (flvdv)

 

 

Lees ook:

De prachtige trappenpartij aan de achterzijde van het AC: een voorsmaakje van de verdere afwerking?ZWIJNDRECHT. Het Administratief Centrum aan het Binnenplein is een schitterend en groot eigentijds...

De nieuwe vrijetijdsbalie in het Administratief Centrum aan het Binnenplein.ZWIJNDRECHT. De gemeente start op 1 februari met het één loketprincipe voor de vrijetijdsdiensten Cultuur,...

ZWIJNDRECHT. Wie een smakelijke kip aan 't spit wil of verse vis en groenten kan op de parking van de sporthal iedere vrijdagvoormiddag terecht bij drie marktkramers. Aansluitend op deze...

ZWIJNDRECHT. Het biomarktevenement dat voor het eerst in de gemeente werd ingericht was een aangenaam gebeuren. Reeds vanaf 16u kon aan de parking van de Sporthal gekuierd en gekocht worden...

ZWIJNDRECHT. Op de muren aan het Administratief Centrum aan het Binnenplein, werden in zwarte verf spreuken gespoten die waarschijnlijk vanuit een kritische hoek komen, gericht op het Zwijndrechtse...

ZWIJNDRECHT. Sinds het begin van dit jaar kan je elke derde vrijdag van de maand op de biomarkt terecht voor producten met het label 'biologisch', 'ecologisch' en...