Erfgoeddag, ook in Temse

TEMSE. Ook in Temse vallen de grenzen weg ter gelegenheid van Erfgoeddag. Tussen 10 en 18 uur zijn maar liefst 9 activiteiten te bezoeken, die elk op hun manier het thema 'Grenzeloos' gestalte geven. Ook hier komt de Eerste Wereldoorlog aan bod, net als armoede, de Boelwerf, volksverhalen zonder grenzen en de grens tussen heden en verleden. We zetten de activiteiten op een rijtje. 

Tentoonstelling ‘Over Leven – Tegen Macht: armoede en wat eraan te doen’
In de 19de eeuw maakte armoede deel uit van het dagelijkse leven. Hardwerkende arbeiders, eenzijdig voedsel, geen sociale zekerheid... Later ontstond een systeem van collectieve solidariteit. A.d.h.v. de collectie van Amsab-ISG wordt het verhaal van overleven en tegenmacht in beeld gebracht.
Org.: Curieus Temse, gsm 0497 44 35 86, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Za 26/4 en zo 27/4, 10-12 u. en 14-18 u., Bibliotheek, Oeverstraat 15

Tentoonstelling ‘Temse zond zijn zonen uit: in vredesnaam!’
Expo met hulde aan de gesneuvelden van WO I, onder wie de gebroeders Van Raemdonck e.a. Historisch beeld- en fotomateriaal wordt getoond in combinatie met artistiek werk van de Academie en Vaktekenschool.
Org.: Academie en Vaktekenschool, tel. 03 771 10 03, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
26/4-4/5, za en zo 10-18 u., Galerij Philippus Nijs, Schoolstraat 15

Tentoonstelling ‘Ver weg maar altijd dichtbij’
Kennismaking met de scheutist-missionaris Basiel Van Raemdonck (1885-1973) en de kapucijn Alfons Lefebure (1907-2002), twee paters die Elversele op jonge leeftijd verlieten, maar hun dorp nooit loslieten.
Org.: Heemkundige Kring Braem vzw i.s.m. Davidsfonds Temse en Beheerraad Gemeentemuseum, gsm 0484 62 08 11, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zo 27/4, 10-18 u., Huis De Fortune, Dorpstraat 56, Elversele

Tentoonstelling ‘TEM - Kom dat zien!’
Expo van o.m. foto's, postkaarten en gedichten, geschreven aan het IJzerfront in krijgsgevangen- en interneringskampen in combinatie met sepiafoto's van de WO I-monumenten en graven in Temse, alsook van postkaarten en foto's van de Red Star Line en archiefmateriaal over de Wilfordboten.
Org.: Kon. Postzegel- en Erfgoedkring i.s.m. Anders 23, gsm 0491 08 69 77, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
26/4-11/5, za 14-18 u., zo 10-12 u. en 14-18 u., zondag 27/4 10-18 u., Het Molenhuis, Wilfordkaai 23

Kabouterwandeling ‘Volksverhalen zonder grenzen’
Deze wandeling over volksverhalen is bedoeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Voor +12-jarigen en ouders is er opvang voorzien in de vorm van de ouderwandeling (zie hierna). Om 16 u. mogen de kinderen hun ouders ophalen. Reservatie is niet verplicht, maar kan wel via tel. 03 711 16 83 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Org.: Milieuwerkgroep Ons Streven vzw, gsm 0495 99 12 49, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zo 27/4, 14 u., provinciaal domein Roomacker, Hofstraat (hoofdhek), Tielrode

Dorpswandeling ‘Langsheen vele grenzen’
Dorpswandeling voor volwassenen over vervaagde contrasten uit het verleden. Het verschil tussen het ‘geboerte’ en het dorp, tussen landbouwers die ploeterden op hun akker en arbeiders die zwoegden in de lokale industrie, het ontzag voor gezag en de verschillen in rijkdom. Reservatie: zie Kabouterwandeling hierboven.
Org.: Milieuwerkgroep Ons Streven vzw, gsm 0495 99 12 49, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zo 27/4, 14 u., provinciaal domein Roomacker, Hofstraat, hoofdhek, Tielrode

Tentoonstellingen ‘Grenzeloos met een kantje’ (met demo’s)
In de dekenale O.L.V.-kerk kan men vele kunstwerken bezichtigen, alsook kantontwerpen van Kantschool Artofil (gebaseerd op foto’s van Fotografencollectief Anders 23) en kerkelijke gewaden met kant en borduurwerk uit verschillende landen. In de feestzaal van het gemeentehuis loopt gelijktijdig een expo van Belgische kant uit Wereldoorlog I. In het Gemeentemuseum worden werken van Artofil-cursisten en het Leonardo-project tentoongesteld.
Org.: Kantschool Artofil i.s.m. Fotografencollectief Anders 23, gsm 0476 52 79 79, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
25/4-18/5, za 14-16 u., zo 10-18 u., O.L.V.-kerk en feestzaal gemeentehuis, Markt, en Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16

Dauwwandeling ‘Langs de grenzen van Steendorp’
Wandel mee langs de grenzen van Steendorp en houd halt bij punten die verwijzen naar historische gebeurtenissen waarbij grenzen belangrijk waren. Zo komt de arbeidsmigratie van inwoners naar Lot ter sprake, alsook de lokale militaire geschiedenis tijdens WO I, de historiek van de binnenschippers en het fusieverhaal.
Org.: Pasar Temse i.s.m. CM Waas- en Dender, gsm 0476 94 20 35, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
27/4, 7 u. vertrek aan wzc Het Blauwhof, Hospitaalstraat 37, Steendorp. Aansluitend is er een ontbijt in de Sint-Amelbergazaal, Oeverstraat 7 - reservatie ontbijt verplicht (€ 6 leden / € 7 niet-leden), tel. 03 711 18 18

Tentoonstelling en praatcafé ‘Boelschepen op de wereldzeeën’
De schepen die op de wereldbefaamde Boelwerf werden vervaardigd, voeren naar alle uithoeken van de wereld. Ze waren grenzeloos in ontwikkeling en grenzeloos in bestemming. Wereldkaarten tonen de vaarroutes van de Boelschepen uit het verleden en heden. Speciale aandacht is er voor de nog varende ferry Prins Filip.
Org.: Op Stoapel vzw i.s.m. Rijksarchief Beveren, Exmar nv.DFDS, Belgian Ships Archive vzw, gsm 0486 89 76 85, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zo 27/4, 10-18 u., AC De Zaat (inkomhal en zaal De Arcke op 5de verdieping, Frans Boelplein 1
(mb)

 

Lees ook:

TEMSE. Is zondag 13 april de eigenlijke Erfgoeddag, op vrijdag 11 april, om 20 u., vindt in AC De Zaat al de officiële opening plaats van de expo ‘50 jaar hostessen Toerisme...

Dr. Johan Dambruyne van het Rijksarchief Beveren schreef het boek over de Boelwerf. BEVEREN/TEMSE. Rijksarchivaris dokter Johan Dambruyne heeft in een boek van 335 bladzijden een uniek beeld...

SINT-NIKLAAS/WAASLAND. De Expo '58 komt hoe langer hoe meer ter sprake bij de bevolking. 2008 is hét jaar van de terugblik naar dat groots gebeuren van vijftig jaar geleden. Het is nu wel...

Jozef Dauwe krijgt het boek 'De inventaris van het archief van de NV Boelwerf Vlaanderen' uit handen van auteur dr Johan Dambruyne van het Rijksarchief van Beveren.TEMSE. Tijdens de voorstelling van...

de Boelwerf van weleerWAASLAND/TEMSE. Op 19 maart 2008 wordt te Temse door het Rijksarchief Beveren en de gemeente Temse de wetenschappelijke inventaris van het bedrijfs- en curatele archief van...

TEMSE. Burgemeester Luc De Rijck wil in de komende gemeenteraadzitting eind februari, de gemeenteraad een princiepsbeslissing laten nemen om de terreinen van de  ex-Boelwerf een officiële naam te...