Grote vraag naar fietslessen in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS. Omdat de vraag naar fietslessen flink stijgt, leidt het stadsbestuur nieuwe vrijwilligers op tot fietstrainer. Dit jaar staan er al vier lessenreeksen op het programma en dat wordt mogelijk uitgebreid. 

De sportdienst en het welzijnshuis krijgen via verschillende kanalen, waaronder het OCMW, de asielcentra en OKAN, vragen om fietslessen te organiseren. Ook heel wat bewoners van de stad en buurgemeenten melden zich spontaan aan de loketten van het welzijnshuis, het stadhuis en de sportdienst. Voor de individuele kandidaten is er momenteel zelfs een wachtlijst. Voor specifieke groepen organiseert de sportdienst een aparte lessenreeks. De hogere vraag is niet uitzonderlijk: door te leren fietsen kunnen deelnemers zich zelfstandig verplaatsen, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt vergroten en kunnen ze deelnemen aan school- en vrijetijdsactiviteiten.

Om aan de grote vraag te voldoen, nam het stadsbestuur een aantal maatregelen. Zo komt er een intensere samenwerking tussen de sportdienst en het welzijnshuis, worden vier extra kleinere fietsen aangekocht en worden extra vrijwilligers opgeleid tot fietstrainer.

Het initiatief is gestart met één lessenreeks voor volwassenen, maar voor dit jaar staan er al vier lessenreeksen op het programma: voor de OKAN-klassen, voor het OCMW, voor volwassenen (voorjaar/zomer) en voor volwassenen (najaar). Er lopen nog gesprekken met het OCMW en de VDAB om nog twee bijkomende aparte groepen te vormen. Een groep voor een lessenreeks bestaat uit 10 deelnemers. De fietslessen omvatten telkens ongeveer tien sessies van 1 uur onder leiding van een lesgever van de stad, bijgestaan door één of meerdere opgeleide vrijwilligers. (mb)