Ballonfestival, wereldmarkt en concerten tijdens Vredefeesten 2017

SINT-NIKLAAS. Komend weekend herdenkt Sint-Niklaas de bevrijding van de Duitse bezetters aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar de Vredefeesten zijn zoveel meer dan deze herdenking: er zijn tientallen concerten, het ballonfestival en de wereldmarkt van Villa Pace. De stad verwacht ruim 100.000 bezoekers. 

Het is een traditie: het eerste weekend van september verandert de binnenstad van Sint-Niklaas in een groot festivalterrein met de Grote Markt als centrum van de festiviteiten van de Vredefeesten. Dat zal op 1, 2 en 3 september niet anders zijn. Met de Vredefeesten herdenkt de stad de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog en met de 800ste verjaardag van de stad krijgen de feesten nog iets extra’s. 

Vooreerst is er het ballonfestival: als de weersomstandigheden het toelaten zullen tientallen hetelucht- en gasballons het luchtruim kiezen. Dit jaar zijn er maar liefst 8 primeurs bij de speciale vormen zoals een zeepaardje, een pelikaan, de smurf en de Minion. 

Voor de 800ste verjaardag van de stad haalt Villa Pace twee grote kleppers naar Sint-Niklaas: Milow en Adamo. Verder staan op de zes podia van Villa Pace nog artiesten als The Levellers, Dreadzone, Nothing, Truckfighters, Oathbreaker, Brutus, Kapitan Korsakov, Mokoomba, Kel Assouf, Detroit Swindle, Baikal, JP Enfant en voor de kinderen komt op zondag Kapitein Winokio. Op en rond het Hendrik Heymanplein staat de grote wereldmarkt van Villa Pace met 100 standen van verenigingen en organisaties. Het jaarthema is migratie. 

Een kermis, springkastelen, een reuzenrad, een rups, artiesten en retro foodtrucks zullen het Stationsplein in palmen. In de Nieuwstraat is er een braderij, op de Grote Markt een oldtimermeeting. 

Op zondag is er de Ballonloop. Sportievelingen kunnen deelnemen aan een loopwedstrijd doorheen de stadskern. De afstanden zijn 5 en 10 km en voor de kinderen is er een loop van 1 km. 

Laten we niet vergeten waar de roots van het feestweekend liggen: de plechtigheid om de oorlogsslachtoffers te herdenken en de bevrijding van de stad tijdens WOII te vieren. (mb)

 

Lees ook:

Sint-Niklaas zoekt ballonfoto's van vredefeesten

SINT-NIKLAAS. De stad Sint-Niklaas is zoek naar zoveel mogelijk ballonfoto’s. Inwoners en andere bezoekers van de Vredefeesten kunnen tot maandag 10 juni ballonfoto’s van de Vredefeesten doorsturen. De 20...

Jaarthema Villa Pace draait rond migratie

SINT-NIKLAAS. Dit jaar staat het programma van Villa Pace in het teken van ‘En Route’, ofwel migratie. Dat heeft uiteraard te maken met de toename van het aantal vluchtelingen uit onder andere...