Jaarthema Villa Pace draait rond migratie

SINT-NIKLAAS. Dit jaar staat het programma van Villa Pace in het teken van ‘En Route’, ofwel migratie. Dat heeft uiteraard te maken met de toename van het aantal vluchtelingen uit onder andere Syrië, Irak en  Afghanistan in de Rode Kruis opvangcentra in Sint-Niklaas. Villa Pace wil de vluchtelingenproblematiek aankaarten en mensen laten kennismaken met vluchtelingen. 

Villa Pace is de verzamelnaam voor aan reeks concerten, een wereldmarkt, een zoektocht voor kinderen, worshops, tentoonstellingen en nog veel meer. Samen 11.11.11 wil de organisatie het migratieverhaal een positieve draai geven. De reden voor dit thema is niet ver te zoeken. In de Rode Kruis opvangcentra in Sint-Niklaas worden heel wat vluchtelingen opgevangen die het oorlogsgeweld in hun thuisland ontvlucht zijn. 

Het Castrohof wordt tijdens Villa Pace overdag omgetoverd tot een kleurrijk kinderparadijs. Theater Tieret zorgt voor een poppenworkshop en de toneelvoorstelling Baraque Future. Compagnie Puurlain laat kinderen dromen van een andere wereld met de workshop De Rode Aarde. Op zondag brengen zij ook Archeo Loco mee. Spektrum gaat zeefdrukken op zaterdag. Het jaarthema ‘En Route’ vormt een rode draad en er wordt samengewerkt met jongeren van Minor Ndako en het Rode Kruis Opvangcentrum Westakkers. De resultaten mogen meegenomen worden naar huis.

Op zaterdag en zondag komt cirQ naar het Castrohof. Zij confronteren de bezoekers in een aantal zogenaamde refu-acts met het dagdagelijkse leven van een vluchteling. “Laat uw haar kappen in het refu-salon, boek een reis bij refu-travel en laat u ondervragen door de douaniers van de refu-douane. Op zondag kan u ook t-shirts verkrijgen bij refu-merchandise. Soms confronterend maar meestal ook dolkomisch.”, klinkt het. 

Dirk Geldof zorgt voor meer diepgang tijdens een lezing op zaterdag 2 september om 11 uur in de bibliotheek. Volgens Geldof wordt de 21ste eeuw een eeuw van superdiversiteit. Samenleven kan niet zonder debat, samenspraak en tegenspraak. Het vraagt wederzijdse betrokkenheid. Geldof pleit voor interculturalisering. De toegang tot de lezing is gratis mits inschrijving via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De wereldmarkt van Villa Pace is open op vrijdag 1 september vanaf 18 uur (enkel eetstanden), op zaterdag en zondag vanaf 13.30 uur. Het kinderdorp Castrohof is open op zaterdag 2 september van 14.30 tot 18.30 uur en op zondag 3 september vanaf 14 tot 17 uur. (mb)

 

Lees ook:

Sint-Niklaas zoekt ballonfoto's van vredefeesten

SINT-NIKLAAS. De stad Sint-Niklaas is zoek naar zoveel mogelijk ballonfoto’s. Inwoners en andere bezoekers van de Vredefeesten kunnen tot maandag 10 juni ballonfoto’s van de Vredefeesten doorsturen. De 20...

Jobbeurs voor erkende vluchtelingen

REGIO. Omdat heel wat bedrijven het moeilijk hebben om openstaande vacatures in te vullen, wil Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland talent zoeken in een groep van erkende vluchtingen. Dat...