OCMW Lokeren stopt met opvang asielzoekers

LOKEREN. Sinds 2000 vangt het OCMW Lokeren in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) asielzoekers op. Daar komt nu een einde aan. Het OCMW zegt z’n overeenkomst met FEDASIL op, net als alle  huurovereenkomsten van de woningen waarin de asielzoekers verblijven. Reden is de fors gedaalde bezetting binnen het Lokaal Opvang Initiatief. Tegen 31 mei moet de opvang van asielzoekers volledig gestopt zijn. 

Het Lokaal Opvang Initiatief telde ooit 53 plaatsen voor de opvang van asielzoekers maar door een steeds dalende doorverwijzing door FEDASIL worden momenteel maar 4 plaatsen ingenomen. Daarom zet het OCMW Lokeren, als een van de eerste in Vlaanderen, de opvang van asielzoekers in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) stop. Dat houdt in dat het OCMW de overeenkomsten met FEDASIL zal opzeggen. Ook zal het OCMW de huurovereenkomsten van de woningen waarin de asielzoekers verblijven opzeggen of nagaan of deze mits akkoord van alle partijen kunnen overgedragen worden aan een sociaal initiatief. "Het OCMW is van oordeel dat het niet verantwoord is om voor amper 4 plaatsen een dienst open te houden.", zegt OCMW-voorzitter Luc De Block. "Daarenboven blijkt uit een enquête van de VVSG van mei dat maar liefst 55,6 % van de OCMW’s kampt met leegstaande plaatsen binnen hun LOI. Dit cijfer zal wellicht inmiddels nog opgelopen zijn. Veel kans dat de lege plaatsen in Lokeren dus snel terug opgevuld zullen worden is er niet.  Toekomstige asielzoekers kunnen dan ook zeker opgevangen worden in LOI woningen van andere OCMW’s."

De beslissing heeft ook een financiële reden: FEDASIL vergoedt slechts 40 procent van een lege LOI-plaats, terwijl de vaste kosten van de huur van deze woningen en de personeelskosten gewoon doorlopen. "Bovendien worden steeds meer en meer de lege plaatsen binnen het LOI ingenomen door reeds erkende asielzoekers die de weg naar woningen niet gevonden hebben. Dit is nooit de bedoeling geweest en eigenlijk een onecht gebruik van het LOI.", aldus De Block. De OCMW-voorzitter verwacht dat de huidige 4 bewoners tegen de einddatum hun asielprocedure zullen doorlopen hebben, zodat zij niet getroffen worden door deze beslissing. (mb)

 

Lees ook:

OCMW Zwijndrecht zoekt onthaalouders

ZWIJNDRECHT. Het OCMW van Zwijndrecht is op zoek naar onthaalouders in de regio Zwijndrecht en Linkeroever.  De dienst Gezins- en Groepsopvang van het OCMW Zwijndrecht zorgt voor gratis opleiding,...

Meer opvangplaatsen voor peuters tot 3 jaar

SINT-NIKLAAS. Een aantal kinderopvangcentra in Sint-Niklaas gaan in op de oproep die Kind & Gezin in maart lanceerde om een basissubsidie te ontvangen. Voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op de...