Bezoek Huis van de Sint en Sint in de Piste

SINT-NIKLAAS. De komende weken speelt Sinterklaas de hoofdrol in het openbaar leven van Sint-Niklaas. Zondag 12 november opent, na de aankomst van Sinterklaas, het Huis van de Sint. Ook Sint in de Piste en tal van andere evenementen waarin de goedheilig man de hoofdrol vertolkt, zijn (opnieuw) van de partij. 

Ruim 25 dagen, van 12 november tot 6 december, is het Huis van de Sint voor het 14de jaar op rij geopend. Ruim 40 zwarte pieten - echte zwarte pieten, geen halve roetvegen pieten - zullen kinderen uit bijna het gehele land ontvangen voor een rondleiding in de woning van Sinterklaas. Traditioneel bezoeken ook heel wat scholen het Huis van de Sint. Voor het eerst in 14 jaar waren de voorziene plaatsen voor scholen al volzet op 24 oktober. Dat is uitzonderlijk vroeg. Maar liefst 512 klassen zullen een kijkje nemen achter de schermen bij Sinterklaas. Het gros, zo’n 304 klassen, komt uit Oost-Vlaanderen, de rest uit West-Vlaanderen (11), Antwerpen (125) en Vlaams-Brabant (72).  Opvallend: nog nooit bezocht een klas uit Limburg het Huis van de Sint. 

Sint in de Piste

Bijna even traditioneel als het Sinterklaasfeest zelf is Sint in de Piste, een circusvoorstelling waarin Sinterklaas dé grote inspiratiebron vormt. Of zoals regisseur Marc Boon het verwoord: "verwondering voor het kind en het kind in de grote mens".  "De 23ste editie draait rond de beroemdheid van Sinterklaas en Zwarte Piet heeft het daar wat lastig mee.", verklapt Marc Boon. "Het is het tweede jaar dat we dit in eigen beheer, dus zonder circusbedrijf, organiseren en daar zijn we best trots op. We verwachten zo’n 25.000 toeschouwers.".

Bezoekers van Sint in de Piste mogen zich verwachten aan straffe stunts van onder andere Moustache Brothers, Acrodream (de winnaars van Poland Got Talent) en de dames van The Panteras. Louis Knie doet iets met paarden en koeien "waardoor je nooit op dezelfde manier naar koeien zal kijken", dus dat belooft. 

De 11 voorstellingen van Sint in de Piste vinden plaats op 18, 19, 25 en 26 november op de Grote Markt. Tickets kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar aan de balie van het stadhuis en via sintindepiste.be

Op donderdag 23 november is er de derde editie van de Sinterklaasmarkt. Omdat de circustent dan op de Grote Markt staat, verhuist de wekelijkse markt naar het Hendrik Heymanplein en omliggende straten. 

Sinterklaaspad

In de binnenstad zijn voetafdrukken geschilderd die een pad vormen langs de voornaamste sintlocaties. Voor het sinterklaasbeeld aan het stad hangt een metalen fotokader, ideaal voor de perfecte selfie. 

Sinterklaasplaza

Sint-Niklaas heeft iets met nostalgische kermiskramen. Van 18 tot 26 november staan op de Grote Markt een aantal kermiskramen. 

Sint-TeeVee

Maandag start op de regionale televisiezender TV Oost een nieuwe reeks Sint-TeeVee. Daarin zingen, koken en turnen Sinterklaas en Zwarte Piet voor en met (jonge) kijkers. Elke aflevering eindigt met een originele sint-soap.  Wist je dat Sinterklaas genoeg heeft aan 1 schaap als hij niet kan slapen en schaapjes wil tellen? De avonturen van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn ook te volgen op sint-teevee.be. (mb)

 

Lees ook:

Sint in de Piste brengt wandelende piramide

SINT-NIKLAAS.  Sint in de Piste, het jaarlijkse anderhalf uur durend circusprogramma rond Sinterklaas, belooft ook dit jaar weer een spektakel te worden. Dit jaar zorgt een liefdesbrief aan...

Sinterklaas in Waasland Shopping Center

SINT-NIKLAAS. Nu Sinterklaas in zijn stad is aangekomen, mag een bezoek aan het Waasland Shopping Center niet ontbreken. Vanmiddag, woensdag 15 november, om 14 uur maakt de Sint en z’n Zwarte Pieten een...