Voka hekelt ‘ouderwetse’ belasting voor bedrijven

ZWIJNDRECHT. Voka -  Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland vindt de verhoging van de belasting op drijfkracht in Zwijndrecht maar niets. Dat is de belasting op motoren en machines die in een onderneming worden gebruikt. De gemeente wil die belasting vanaf 2018 met 43 procent verhogen. Voka vindt de belasting verouderd en vreest dat door verhoging ervan bedrijven zullen vertrekken. De verhoging zal de Zwijndrechtse bedrijven 3,2 miljoen euro kosten.

De gemeente Zwijndrecht kent met 30 euro per kW het maxiumtarief op drijfkrachtbelasting.  Door enkele vrijstellingen af te schaffen, hoopt de gemeente 3,2 miljoen euro extra belastingen op te halen bij de bedrijven op haar grondgebied. Daarmee doet Zwijndrecht volgens Voka -  Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland net het tegenovergestelde als wat de Vlaamse overheid wil. "Om productiebedrijven aan te sporen meer te investeren, besliste de Vlaamse overheid onlangs om onder bepaalde voorwaarden de belasting op materieel en outillage binnen ondernemingen te laten uitdoven. De gemeente Zwijndrecht vreesde dat dit tot een begrotingstekort zou leiden en voerde prompt de drijfkrachtbelasting, de belasting op motoren en machines, op.", zegt Luc Luwel,  gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. 

"Zwijndrecht haalt vandaag al 80 procent van haar gemeentebelastingen bij de bedrijven. Nu gaat de gemeente de belastingen voor bedrijven nogmaals de hoogte in jagen. Dit is een erg risicovolle beslissing, want zo ondermijnt ze het vertrouwen van de buitenlandse hoofdzetels en hypothekeert ze investeringsbereidheid in de regio. Ik heb alvast weet van één hoofdzetel die haar plant in Zwijndrecht door deze fiscale ontwikkeling in het vizier heeft om de overcapaciteit binnen de groep aan te pakken.", vervolgt Luwel. Voka vermoedt dat burgemeester André Van de Vyver de personenbelasting niet wil optrekken omwille van de nakende verkiezingen. De personenbelasting bedraagt in Zwijndrecht 2,5 procent en da’s een stuk minder dan het Vlaamse gemiddelde van 7,3 procent. De Kamer van Koophandel had intussen intensief overleg met de gemeente maar dat leverde niet veel op. (mb)

 

Lees ook:

Jobbeurs voor erkende vluchtelingen

REGIO. Omdat heel wat bedrijven het moeilijk hebben om openstaande vacatures in te vullen, wil Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland talent zoeken in een groep van erkende vluchtingen. Dat...

Scheldebrug opnieuw open voor het wegverkeer

TEMSE. Nu zondagavond, 30 september, wordt de oude Scheldebrug op de N16 tussen Bornem en Temse opnieuw opengesteld voor het verkeer. De brug is sinds het voorjaar afgesloten voor herstellingswerken aan het stalen...