Gaverlandwijk heeft eigen buurtinformatienetwerk (BIN)

BEVEREN. De Gaverlandwijk heeft zijn eigen buurtinformatienetwerk (BIN). Het charter daarvoor is vrijdag ondertekend. Een buurtinformatienetwerk is een gestructureerde samenwerking tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt. Wanneer bewoners iets verdacht opmerken, geven deze dat door aan de politie, die het BIN kan activeren. Wie aangesloten is bij het BIN, krijgt dan een boodschap op z’n telefoon. Het is het eerste buurtinformatienetwerk voor Beveren, dat sinds 2004 wel al een  winkelinformatienetwerk kent.

Afgelopen vrijdag is in Beveren het eerste charter voor de oprichting van een buurtinformatienetwerk of BIN ondertekend. Zo’n BIN is een gestructureerde samenwerking tussen burgers en politie. Wanneer bewoners van een bepaald gebied iets verdacht opmerken, melden zij dit aan de politie. Die kan dan het BIN activeren. Aangesloten leden krijgen dan een boodschap op hun telefoon. De oprichting van een buurtinformatienetwerk moet het veiligheidsgevoel verhogen, de sociale controle vergroten en de criminaliteit terugdringen. 

Het is de Gaverlandwijk die de eer krijgt om het eerste buurtinformatienetwerk op het grondgebied van Beveren te krijgen. Buurtbewoner Franky Cleys coördineert het buurtinformatienetwerk, samen met twee assitent-coördinatoren Jean-Paul Hermans en Anja Waem. Het netwerk telt bij de start al 35 leden. 

Helemaal nieuw is de formule niet in Beveren. Sinds 2004 bestaat er al een winkelinformatienetwerk of WIN, een netwerk tussen winkeliers en politie. "Handelaars en winkeliers die geconfronteerd worden met fenomenen als winkeldiefstal, wisseltruc of vals geld verwittigen meteen de politie. Ze maken gebruik van een handige meldingsfiche om een goede beschrijving van de verdachten en voertuigen te geven. De politie verspreidt deze informatie dan meteen aan alle aangesloten winkeliers via een telefoonoproep. Dankzij dit netwerk werden er al meerdere dieven gevat.", klinkt het. 

Andere buurten of wijken die interesse hebben om een buurtinformatienetwerk op te richten, kunnen contact opnemen met inspecteur Stijn De Lille, de BIN-verantwoordelijke van politiezone Waasland-Noord. De gemeente Beveren voorziet logistieke steun en voorziet informatiemateriaal.  (mb)

 

Lees ook:

Belgische muziek vanuit voormalige breigoedateliers

SINT-NIKLAAS.  Op de slotdag van De Week Van De Belgische Muziek organiseert netwerkorganisatie Praktisch Wild een muziekfestival in de oude breigoedateliers van Het Binnenwerk in de Lindenstraat in...

Oosterweel: Kluifrotonde E34 opent op 11 februari

ZWIJNDRECHT. Na 2 jaar werken gaat het nieuwe complex Waaslandhaven-Oost aan de E34 gefaseerd in dienst. Vanaf 11 februari gaat de oprit naar Antwerpen aan de nieuwe kluifrotonde open. De oude brug...

BIN Charlotte nu officieel gestart

SINT-NIKLAAS. Gisteren werd de partnerovereenkomst voor het Buurtinformatienetwerk van BIN Charlotte officieel ondertekend door de burgemeester, de korpschef en Sandra Thijs, de hoofdcoördinator van het...