Gaverlandwijk heeft eigen buurtinformatienetwerk (BIN)

BEVEREN. De Gaverlandwijk heeft zijn eigen buurtinformatienetwerk (BIN). Het charter daarvoor is vrijdag ondertekend. Een buurtinformatienetwerk is een gestructureerde samenwerking tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt. Wanneer bewoners iets verdacht opmerken, geven deze dat door aan de politie, die het BIN kan activeren. Wie aangesloten is bij het BIN, krijgt dan een boodschap op z’n telefoon. Het is het eerste buurtinformatienetwerk voor Beveren, dat sinds 2004 wel al een  winkelinformatienetwerk kent.

Afgelopen vrijdag is in Beveren het eerste charter voor de oprichting van een buurtinformatienetwerk of BIN ondertekend. Zo’n BIN is een gestructureerde samenwerking tussen burgers en politie. Wanneer bewoners van een bepaald gebied iets verdacht opmerken, melden zij dit aan de politie. Die kan dan het BIN activeren. Aangesloten leden krijgen dan een boodschap op hun telefoon. De oprichting van een buurtinformatienetwerk moet het veiligheidsgevoel verhogen, de sociale controle vergroten en de criminaliteit terugdringen. 

Het is de Gaverlandwijk die de eer krijgt om het eerste buurtinformatienetwerk op het grondgebied van Beveren te krijgen. Buurtbewoner Franky Cleys coördineert het buurtinformatienetwerk, samen met twee assitent-coördinatoren Jean-Paul Hermans en Anja Waem. Het netwerk telt bij de start al 35 leden. 

Helemaal nieuw is de formule niet in Beveren. Sinds 2004 bestaat er al een winkelinformatienetwerk of WIN, een netwerk tussen winkeliers en politie. "Handelaars en winkeliers die geconfronteerd worden met fenomenen als winkeldiefstal, wisseltruc of vals geld verwittigen meteen de politie. Ze maken gebruik van een handige meldingsfiche om een goede beschrijving van de verdachten en voertuigen te geven. De politie verspreidt deze informatie dan meteen aan alle aangesloten winkeliers via een telefoonoproep. Dankzij dit netwerk werden er al meerdere dieven gevat.", klinkt het. 

Andere buurten of wijken die interesse hebben om een buurtinformatienetwerk op te richten, kunnen contact opnemen met inspecteur Stijn De Lille, de BIN-verantwoordelijke van politiezone Waasland-Noord. De gemeente Beveren voorziet logistieke steun en voorziet informatiemateriaal.  (mb)

 

Lees ook:

Corona zorgt voor nieuwe wind bij Smaakmaekers

SINT-NIKLAAS. Restaurant Smaakmaekers in Belsele heeft van de coronacrisis gebruikt gemaakt om volledig te vernieuwen. Voormalig sous-chef Matthijs Schoenmaekers heeft de familiezaak van z’n broer...

Sint-Niklaas viert vandaag World Fair Trade Day

SINT-NIKLAAS. Vandaag is het World Fair Trade Day. Voor de gelegenheid promoot de stad de Fairtrade Fietsroute. De 32 km lange route brengt fietsers langs verschillende plaatsen in Sint-Niklaas,...

20 elektrische deelwagens in het Waasland

REGIO. In tien Wase gemeenten staan twee elektrische deelwagens ter beschikking van zowel het gemeentepersoneel als de bevolking via het regionaal deelsysteem van Autopartners Share. Dit maakt deel...