Fietsersbond wil wervend fietsbeleid

SINT-NIKLAAS. De Fietsersbond Sint-Niklaas lanceerde op haar nieuwsjaarsreceptie een duidelijke boodschap naar het stadsbestuur: Sint-Niklaas kan aantrekkelijk worden dankzij een wervend fietsbeleid. Met de komende gemeenteraadsverkiezingen in het achterhoofd stelde de fietsersbond een aantal actiepunten op die aandacht verdienen van het beleid. 

De boodschap van de Fietsersbond van Sint-Niklaas is duidelijk: de tijd dat fietsers met de pet in de hand bedelden om een fietspaadje, is voorbij. Zelfbewuste fietsers stellen  eisen aan infrastructuur en veiligheid. "Een wervend fietsbeleid zorgt voor een aantrekkelijk Sint-Niklaas.", klinkt het. Hoe zo’n wervend beleid er uit kan zien, baseerde de Fietsersbond op de fietsersenquête die de bond hield op de autoloze zondag van 17 september 2017.  Op kop staat veiligheid: de Fietsersbond wil bij alle werken betrokken worden om te checken of de voorzieningen voor fietsers in orde zijn. Ook veilige oversteekplaatsen, een strenge aanpak van parkeren op fietspaden, conflictvrije kruispunten en beter onderhoud van fietsinfrastructuur staan hoog op het verlanglijstje. 

Daarnaast wil de Fietserbond dat fietsers rechtsaf door het rode lichten mogen rijden waar dat veilig kan en voorrang voor fietsers aan alle kruispunten op hoofdroutes. Ook wil de Fietsersbond meer fietsende politieagenten en een fietsexamen voor alle scholieren die de basisschool verlaten, waarbij de stad moet zorgen voor een 'fietsdiploma'.  Tot slot meent de Fietsersbond dat een fietsbeleid dat enkel rust op de schouders van de schepen van mobiliteit weinig kans op slagen heeft. "Fietsen is teamwork en zo moet ook het fietsbeleid zijn. Het gehele schepencollege zal moeten denken vanuit fietsers (en voetgangers).", klinkt het nog. (mb)

 

Lees ook:

Provincie gaat fietsgebruik monitoren

REGIO. Gisteren heeft de provincie Oost-Vlaanderen in Beveren, Sint-Niklaas, Lokeren en Lochristi fietstelpalen in gebruik genomen. Daarmee wil de provincie het fietsgebruik monitoren. De verzamelde gegevens...