Beveren kreunt onder stikstofdioxide

BEVEREN. Gemeenteraadslid Geert Noppe (Groen-sp.a) vroeg op de jongste gemeenteraad aandacht voor het nieuwe luchtkwaliteitsmodel van het VITO/VMM. Dat model kan tot op straatniveau een overzicht geven van de uitstoot van stikstofdioxide en fijn stof. Volgens Noppe is de luchtkwaliteit in Beveren slechter dan gedacht. Vooral de omgeving van de E34 en E17 kreunt onder stikstofdioxide, net als het hele havengebied. 

"In de Koolputstraat, het Leurshoek, de Halfdreef, de Klapperstraat, de N451 in de dorpskern van Vrasene, de N70 in Beveren en Melsele en op de N450 in Melsele wordt de Europese norm overschreden", zegt Noppe. "De werken aan de ring zijn nog niet begonnen, er zijn plannen om de haven verder uit te breiden en er worden wijken bijgebouwd. Men mag aannemen dat de luchtvervuiling in Beveren de komende jaren enkel zal toenemen." Eerder gaven ook de resultaten van het Airbezen-project, dat de fijnstofconcentraties onderzocht, aan dat het niet goed gesteld is met de luchtkwaliteit in Beveren. 

Noppe verwijt het gemeentebestuur dat het passief toekijkt. "Men verschuilt zich achter hogere overheden en beweert dat er op gemeenteniveau al genoeg gebeurt.", aldus Noppe. "Het bestuur stelt dat er weinig extra kan worden ondernomen, iets wat wordt tegengesproken door de onderzoekers. Het feit dat de eigen meetapparatuur al geruime tijd buiten werking is wegens een defect, is illustratief voor deze houding." Het raadslid vraagt de gemeente om de website van Vito, VMM of het Airbezenproject te gebruiken als inspiratiebron te gebruiken om een doortastend milieubeleid op te stellen. (mb)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Een 200-tal inwoners van Sint-Niklaas gaan gedurende drie maanden de luchtkwaliteit in kaart brengen met aardbeiplanten als mini-meetstation. Over de hele provincie Oost-Vlaanderen...