Provincie gaat fietsgebruik monitoren

REGIO. Gisteren heeft de provincie Oost-Vlaanderen in Beveren, Sint-Niklaas, Lokeren en Lochristi fietstelpalen in gebruik genomen. Daarmee wil de provincie het fietsgebruik monitoren. De verzamelde gegevens zullen gebruikt worden om de fietssnelweg F4 tussen Gent en Antwerpen te verbeteren voor woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer. Er zijn telpalen opgesteld aan het Westerplein in Sint-Niklaas, tussen de Hendrik Consciencestraat en de Haasdonkbaan in Beveren, aan de Durmebrug in Lokeren en aan het NMBS-station in Lochristi. 

De keuze om net de fietssnel tussen Antwerpen en Gent te monitoren is genomen omdat deze fietssnelweg reeds voor 85 procent gerealiseerd is. Van het traject is 58 procent van goede kwaliteit en 27 procent van het netwerk is een fietscorridor waarbij fietsers de fietssnelweg delen met andere gebruikers. 

uitbouw fietssnelweg 

In 2019 wil de provincie nog 2,5 kilometer fietsweg aanleggen tussen het station van Beveren en de grens met Zwijndrecht, de fietssnelweg verbreden aan de Mierennest in Belsele en een fietsbrug bouwen langs het spoor over Vijfstraten in Sint-Niklaas. Ook het plaatsen van verlichting langs de fietssnelweg F4 in Lokeren staat nog op het verlanglijstje. 

reactie fietsersbond

In een reactie vraagt de Fietsersbond Sint-Niklaas om een uniforme inrichting van de kruispunten langs het traject en voorrang voor de fietsers waar het mogelijk is. Ook vraagt de Fietsersbond steun voor het fietstraject naar Hulst en Beveren en voor de renovatie van het fietspad naast de Molenbeek in Stekene. (mb)

 

Lees ook:

Veilige fietsoversteken voor Sint-Niklase fietsroutes

SINT-NIKLAAS. Vijf fietsroutes in Sint-Niklaas kregen veiligere oversteekplaatsen waar de fietser voorrang heeft. Alle oversteekplaatsen werden in rode coating uitgevoerd en kregen accentverlichting op de grond en in...

Fietsen en tellen tijdens de Vlaamse FietsTelweek

REGIO.  Deze week is de Vlaamse FietsTelweek. Ook in onze regio worden een hele week lang fietsers geteld. De data die dat oplevert, zal gebruikt worden om de fietssnelwegen in de toekomst te ...