Antwerpse Scheldekaaien worden verfraaid


De Scheldekaaien krijgen een nieuwe look. Het schepencollege van Antwerpen heeft immers de organisatie van het 'project Scheldekaaien' goedgekeurd. Met de heraanleg van de Scheldekaaien wil de stad de natuurlijke band met het water opnieuw aanhalen en de Schelde dichter bij de Antwerpenaar en de bezoeker brengen.
Maar ook de actualisatie van het Sigmaplan van de Vlaamse overheid zal ingrijpende aanpassingen aan de waterkering met zich meebrengen. De Scheldekaaien zijn eigendom van de Vlaamse overheid. De terreinen werden echter in 1997 voor een periode van 100 jaar in concessie gegeven aan de stad Antwerpen en het Gemeentelijk Autonoom Havenbedrijf Antwerpen.
In april 2004 besliste het college tot het herinrichten van de Scheldeboorden. Om de ruimtelijke samenhang te bewaken zal een masterplan worden opgemaakt van de volledige zone tussen de Royerssluis en de Kennedytunnel. Hierbij wordt rekening gehouden met de andere lopende projecten zoals het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) Rijnkaai, Nieuw Zuid, Petroleum Zuid en het Droogdokkeneiland.
De heraanleg van de Scheldekaaien is een project met verschillende betrokken partijen waaronder de stad Antwerpen, de Vlaamse overheid, het Gemeentelijk Havenbedrijf, AROHM (Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen) en de Vlaamse Bouwmeester. (F)