Cruiseschip brengt eerste Amerikaanse toeristen naar temse

Op woensdag 11 mei, tussen 11 en 12u, meert het eerste cruiseschip aan in Temse, met aan boord een 20-tal Amerikaanse toeristen.  De Amerikaanse gasten, passagiers en de  bemanning zullen rond 14.45u op het cruiseschip aan de aanlegsteiger verwelkomd worden door burgemeester Luc De Ryck, Toerisme Temse-voorzitster Hilde Van Raemdonck en belleman Gerard Vercauteren. Om 15u ontvangt Temse de Amerikaanse gasten op het gemeentehuis.   Na deze ontvangst worden de Amerikanen in 3 groepen verdeeld en brengen zij minstens 2 uur door in een Temses gastgezin. Tussen 11 mei en 9 november organiseert het internationale reisbureau Overseas Adventure Travel 50 cruises voor Amerikaanse toeristen op de waterwegen van Brugge naar Amsterdam of omgekeerd. In ons land wordt een bezoek gebracht aan Antwerpen, Gent, Brugge en Temse. Aan de kaai wordt 50 maal aangemeerd en telkens zijn er een 20 tot 24 Amerikanen, ouder dan 45 jaar, aan boord. In de steden komen de Grote Kunst en Cultuur aan bod. In Temse krijgen de Amerikanen een heel ander aanbod: de rechtstreekse confrontatie met de Vlaamse leefwereld.
Zij brengen ??n nacht door in Temse op het cruiseschip zelf. Tijdens hun verblijf zullen ze enkele uren vrij rondslenteren: winkelen, horeca-bezoek, kennismaking met de gastronomie, met verwondering blikken naar bezienswaardigheden, curiosa en alles wat hier anders is.
Twee uur wordt voorzien om door te brengen in een gezin en kennis te maken met de dagelijkse Vlaamse leefwereld. Het is de bedoeling dat het gastgezin zijn woning toont en toelichting geeft bij de verschillende ruimten, de inrichting, de eet- en leefgewoonten?, zodat de bezoekers een duidelijk beeld krijgen van onze leef- en wooncultuur.
Bij het bezoek worden typisch Temsese hapjes en dranken aangeboden. Ongeveer 90 gezinnen stelden zich kandidaat en zijn bereid om een groep van 6 tot 8 Amerikaanse toeristen thuis te ontvangen.(F)