Dank een boer voor kerst

OOST-VLAANDEREN. Vanmiddag is de aftrap gegeven van de campagne ‘Dank een boer voor kerst’. Landbouwers werken dag en nacht voor het eten dat bij iedereen op tafel komt en daarvoor verdienen ze meer appreciatie. Met de actie wordt iedereen opgeroepen om een boer uit de buurt te bedanken. "Een simpele bedanking is voldoende, een kleine attentie hoeft niet maar is altijd fijn. Zo kan je met je kinderen een cake bakken, hen een bloempje geven of gewoon een kaartje schrijven. Het kleinste gebaar kan een wereld van verschil betekenen.", klinkt het. 

De actie is een initiatief van Living Soil Academy, Commensalist en Food Forest Institute. Ook organisaties als FairTradeGemeenten doen mee. Vanaf zondag kan je je actie registreren op de website dankeenboer.be. 

"Het meest essentiële beroep van ons land dreigt uit te sterven door oneerlijke prijzen, regeldruk die goedbedoeld is maar dikwijls onwerkbaar is voor de boer en nu ook de klimaatverandering. De gemiddelde leeftijd van een Belgische boer is 55-plus. Willen we een gezond voedselsysteem, dan hebben we niet gewoon boeren nodig, maar meer jonge boeren. Hiervoor dient de stiel beter verweven te zijn met de maatschappij en de connectie consument-boer nauwer te zijn.", zegt Louis De Jaeger, "Vorig jaar hadden we de eerste editie waarbij we als kerstman langsgingen bij verschillende boeren en niet zelden liepen er traantjes bij zowel de boeren als bij de bedankers." (mb)