Stekene blijft ‘boezjeren’

STEKENE. De gemeente Stekene zet het project ‘Stekene Boezjeert’ verder samen haar partners Raakzaam en Zorg Stekene. Het project startte twee jaar geleden onder de noemer ‘Zorgzame Buurten’ en zou normaal gezien binnenkort eindigen maar krijgt nu een tweede adem. De Vlaamse overheid zorgt subsidieert nog een jaar enkele werkingsmiddelen. 

In 2021 lanceerde de Vlaamse overheid het idee van ‘Zorgzame Buurten’ als toekomstmodel. Een Zorgzame Buurt is een buurt waar mensen comfortabel thuis of in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen en er de nodige hulp of ondersteuning krijgen van buren, zorgverleners of anderen. Daarvoor trok de overheid 9,4 miljoen euro uit. Eén van de projecten dat op die manier op 1 maart 2022 opstartte was ‘Stekene boezjeert’. "Met de subsidiemiddelen werden twee mensen aangeworven voor twee jaar, die voornamelijk ingezet werden om bruggen te bouwen tussen de verschillende partners, organisaties en buurtbewoners. Zo werden verenigingen, organisaties en diensten ‘in beweging gezet’ om isolement en vereenzaming tegen te gaan", vertelt schepen Grietje Cortebeek. "Er kwamen ‘kwebbelbanken’ in het straatbeeld, er werden koffiebonnen uitgedeeld, mensen werden aangezet om anderen te helpen en te ondersteunen waar nodig, de ‘Warme wensen voor alle mensen’-initiatief werd opgestart en zoveel meer. "

Voortaan ligt de focus binnen ‘Stekene Boezjeert’ op verduurzaming. Eén van de twee projectcoördinatoren blijft zich engageren als buurtvervlechter. Zij zal vooral de lopende activiteiten blijven ondersteunen en de buurt blijven activeren door vrijwilligers te zoeken, die ook na dit extra jaar de buurt blijven ‘boezjeren’. "De gerealiseerde samenwerking tussen de Stekense basisscholen, woonzorgcampus Vlashof en residentie Sparrenhof (assistentiewoningen) wordt verdergezet. Een aantal andere activiteiten die we organiseerden, worden verdergezet door één van de drie partners", zegt projectcoördinator Evelien De Tender. "Zo zal de gemeente zorgen voor de actie ‘Warme wensen voor alle mensen’, blijft Zorg Stekene de verhuur van de rolstoelfiets en een jaarlijkse voordracht rond een maatschappelijk thema op zich nemen en zal Raakzaam de Lenteschoonmaak, de wandeling van Mooimakers voor Propere buurten, organiseren." (mb)

 

Lees ook:

TEMSE.  Dienstencentrum ‘t Achterpoortje organiseert de hele week buurtbabbels. Bedoeling is dat mensen uit dezelfde buurt elkaar leren kennen bij een kopje koffie of thee. Tegelijk wil het...