Lokeren kiest ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar 2023’

LOKEREN. Nog tot en met 20 maart kunnen inwoners van Lokeren stemmen op hun favoriete laureaat in de race naar de titel ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar 2023’. In januari werden 15 kandidaturen ingediend waaruit 5 laureaten werden geselecteerd. Stemmen kan via denkmee.lokeren.be of via het papieren stemformulier. 

Aan de titel ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar 2023’ is een geldprijs ter waarde van 500 euro verbonden. Daarnaast reikt de jury naar goede traditie een juryprijs uit aan één van de laureaten. Dat is dit jaar een kunstwerk van de Lokerse beeldhouwster Astrid van der Kreeft. Wie deze prijzen in de wacht sleept, is nog niet bekend want de stemming loopt nog tot en met 20 maart. 

de laureaten

1. Jacotte Brokken 

In het dagelijkse leven is ze niet enkel actief als docent klimaatjournalistiek, maar vooral in de harten gesloten door heel Vlaanderen (en Lokeren) sinds vorig jaar als weervrouw op de VRT en waardige opvolger van Frank Deboosere. Jacotte zat ook in 12 opeenvolgende afleveringen van het tv-programma ‘De Slimste mens’ waar ze niet enkel een fenomenale prestatie neerzette maar ook geen enkele gelegenheid voorbij liet gaan om Lokeren in een goed daglicht te plaatsen als ambassadeur van onze stad. Wanneer Jacotte in de media verschijnt kan je ervan op aan dat de naam Lokeren meerdere malen valt.

2. Vzw Gezôarse Feesten

Vzw Gezôarse Feesten werd 47 jaar geleden opgericht en is vandaag als socio-culturele vereniging niet meer weg te denken in onze stad. Jong en oud uit Eksaarde zetten schitterende activiteiten op poten met een uitstraling tot ver buiten de grenzen. Denk maar aan ‘De Gezôarse Feesten’ en de grootste rommelmarkten uit de omgeving, maar zeker ook met hun cultureel en sportief aanbod de bloeiende mountainbikeclub, het streekbierenweekend en de alternatieve kerstmarkt die uitgegroeid is tot een ongeëvenaard evenement. Daarnaast zijn de Gezôarse Feesten ook financiële, materiele en logistieke partner bij heel wat lokale initiatieven.

 3. Molenaarskoppel Clément en Maria

Maria en Clément houden al meer dan 20 jaar de Heirbrugmolen draaiende, een iconisch stukje erfgoed in onze stad. Daar waar Maria meestal in ‘the picture’ stond als molenarin, was Clément de stille werker die allerhande karweitjes, zo maar, belangeloos en in alle stilte, uitvoerde. Tijdens de vele bezoekersdagen zorgde hij ervoor dat alles vlekkeloos en veilig verliep. Daarbuiten zijn ze nog actief als stads- en museumgids, als lid in de raad voor Toerisme en de Feestcommissie. Als klap op de vuurpijl kwamen ze eind 2023 uitgebreid aan bod in het televisieprogramma ‘Iedereen Beroemd’. 

4. Vzw Jeugdpark Hoogland 

Vzw Jeugdpark Hoogland bestaat al meer dan 70 jaar en al meer dan 50 jaar biedt Hoogland, met hun zeer gemotiveerde vrijwilligers, jeugdverblijfaccommodatie aan. Ze zijn een begrip binnen de kamphuiswereld in Vlaanderen. De laatste 15 jaar onderging de vzw een transformatie. Ze namen het beheer van de Lavertjes site op en zorgden voor een make-over van de buitenruimte op Hoogland. In 2023 nam de vereniging de (ontwijde) Kopkerk in beheer en toverde deze om tot een ontmoetingscentrum met plaats voor een Lokerse dansschool. Kortom samengevat is Hoogland, met de Lavertjes en Ontmoetingscentrum De kop, een plek waar heel wat Lokeraars zich kunnen uitleven en samen plezier kunnen beleven.

5. Werkgroep 11.11.11

Werkgroep 11.11.11 Lokeren verfraaide onze stad met muurschilderingen en een bijhorende wandeling. In samenwerking met de Boskesschool en lokale buurtbewoners van de Kopkapelwijk werd er voor een kleurrijke en actuele opfrissing van de doorgang onder de N70 gezorgd. Deze muurschildering is een blijvende oproep tot klimaatbewustzijn en een aanklacht tegen oorlog en geweld. Ook kwam er in 2023 een extra muurschildering bij in de Karrestraat die symbool staat voor multiculturaliteit en verdraagzaamheid in de wereld. Met deze acties verlegt de organisatie haar klemtoon naar bewustmaking.

Stemmen kan tot en met 20 maart via denkmee.lokeren.be of via het papieren stemformulier verkrijgbaar in het stadhuis, de Bibliotheek, het Cultuurcentrum, het Sport- en Jeugdcentrum, het Sociaal Huis en in de Infokrant van maart. Elke Lokeraar heeft 1 stem. Stemmen op verschillende kandidaten is niet mogelijk.  De kandidaat met de meeste stemmen van de Lokeraar wint de publieksprijs, een geldsom van 500 euro. Op woensdag 27 maart 2024 vindt de prijsuitreiking plaats en wordt bekendgemaakt wie de winnaar(s) van de titel Meest Verdienstelijke Lokeraar 2023 is/zijn geworden. (mb, foto: © Stad Lokeren)

 

Lees ook:

LOKEREN. Vorige week werd bekend gemaakt wie verkozen is tot de ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar 2023’. Het verkiezing was aan z’n 28ste editie toe. De Gezôarse Feesten vzw en vzw Jeugdpark Hoogland...

LOKEREN. Elk jaar gaat de stad Lokeren op zoek naar inwoner, vereniging of bedrijf die in het afgelopen jaar een bijzondere verdienste voor de hele stad, Lokeren buiten haar grenzen uitstraling af...

LOKEREN. Gisteravond zijn in het Lokerse Cultuurcentrum de vzw’s Horizon en Vagevuur uitgeroepen tot Meest Verdienstelijke Lokeraars 2022. De verkiezing werd voor de 27ste keer georganiseerd. Aan de...

LOKEREN. De stad Lokeren is op zoek naar kandidaten voor de Meest Verdienstelijke Lokeraar 2021. Dat kan een persoon, organisatie of bedrijf zijn die in 2021 een bijzondere verdienste voor de hele...

LOKEREN.  Ontmoetingshuis De Moazoart is uit 105 kandidaten verkozen tot ‘De Meest Verdienstelijke Lokeraar 2020’.  De Moazoart kreeg zowel de jury- als de publiekprijs.