Vlaams Kampioenschap ‘tegelwippen’ gestart

BEVEREN/SINT-NIKLAAS. Vandaag, 21 maart, is het Vlaams Kampioenschap ‘tegelwippen’ gestart. Wase gemeenten als Beveren en Sint-Niklaas doen hieraan mee. Bedoeling is om een of meerdere tegels uit de tuin te vervangen door groen. Tussen de deelnemende gemeenten heerst er een ludieke strijd om zoveel mogelijk verharding te verwijderen. Het kampioenschap duurt tot 31 oktober. 

Vorig jaar deed Beveren ook mee met het Vlaams Kampioenschap ‘tegelwippen’. Toen werden maar liefst 4952 tegels, of ruim 450 vierkante meter, gewipt en vervangen door groen. Dit jaar wil Beveren het beter doen en koppelt het een wedstrijd aan het kampioenschap. "De eerste tien Beverenaars die een volledig aanvraagdossier voor een geveltuintje indienen, worden beloond. Zij kunnen voor de aanleg van hun geveltuintje rekenen op hulp van de gemeente. Medewerkers van de Technische dienst komen langs om de nodige tegels te wippen en de boordstenen te plaatsen. Daarbovenop krijgen de winnaars een waardebon van een Bevers tuincentrum om hun geveltuintje in te richten. Let wel op, het gaat hier voor alle duidelijkheid om geveltuintjes waarvoor er tegels moeten gewipt worden op openbaar domein. Geveltuintjes ogen niet alleen mooi en groen in het straatbeeld, ze zorgen voor meer infiltratie van regenwater in de bodem en geven verkoeling, welgekomen effecten om ons te wapenen tegen de klimaatverandering.", zegt Filip Kegels, Schepen voor Milieu, Groen- en natuurontwikkeling. 

Wie een aanvraag wil indienen neemt best wel eerst even het gemeentelijk reglement voor geveltuintjes door. Dat is terug te vinden op de website van de gemeente. Een aanvraag indienen kan zowel online als na afspraak aan het loket van de dienst stedenbouw.  Wie tegels uit z’n tuin heeft gewipt, kan dit registreren op de website vk-tegelwippen.be.

Ook buurgemeente Sint-Niklaas doet mee met het Vlaams Kampioenschap ‘tegelwippen’. Inwoners kunnen daar terecht voor informatie op sint-niklaas.be/tegelwippen. (mb, foto: © Unlimphotos)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Dinsdag is het eerste Vlaamse kampioenschap Tegelwippen gestart. De steden Sint-Niklaas, Dendermonde en Aalst nemen het daarin tegen elkaar op om zoveel mogelijk tegels te wippen. In...