Herbestemmingsprojecten in heel Vlaanderen zetten de deuren open voor grote publiek

REGIO. Zondag 12 mei vindt ‘Herbestemmingsdag’ plaats. Daarop zetten projecten, die gered zijn van de sloop, de deuren open voor het grote publiek. Onder andere de Nationale Bank in Antwerpen, een van de meest monumentale gebouwen van Vlaanderen, en de Sint-Machutuskerk in Wannegem zwieren de deuren open. 

Herbestemmingsprojecten zijn projecten als een kerk die niet werd afgebroken maar werd omgebouwd tot een evenlocatie of een gerechtsgebouw dat niet met de grond gelijk werd gemaakt, maar een nieuwe invulling als gezondheidscentrum kreeg.  In heel Vlaanderen worden op zondag 12 mei tientallen herbestemmingsprojecten opengesteld voor het grote publiek. Alleen al als het over kerken gaat, zijn er in Vlaanderen zo’n 350 gebouwen die op dit moment onder de loep genomen worden om te herbestemmen. "Duizenden projecten kunnen en moeten in Vlaanderen nog herbestemd worden. Mensen moeten deze vaak verborgen parels alleen beter leren kennen en dan zullen ze vanzelf zien hoe gigantisch de meerwaarde is", zeggen initiatiefnemers Pieter Verfaillie en Ruben Willaert.  "Mensen moeten weten dat onze regio al vlug duizenden projecten telt die misschien vandaag geen zinvolle functie meer hebben, maar wel een bepaalde emotie of erfgoedwaarde oproepen en dus niet kost wat kost met de grond gelijk moeten worden gemaakt. Meer nog: experten horen graag de visie van buurtbewoners over wat ze verwachten van zo’n te herbestemmen projecten.", aldus Verfaillie. 

Hoewel herstemmen aan populariteit wint, kan wel nog wat aandacht gebruiken en is ook het voornaamste doel van deze herstemmingsdag. Initiatiefnemers Pieter Verfaillie en Ruben Willaert zijn gereputeerde herbestemmers met een achtergrond als architect en erfgoed-expert. Na een informatieronde in de sector is deze eerste editie van Herbestemmingsdag tot stand gekomen en zetten op zondag 12 mei meer dan 25 projecten, verspreid over heel Vlaanderen, de deuren open voor het publiek. 

Eén van de grote trekkers op 12 mei wordt de kloostersite Mariadal in het Vlaams-Brabantse Hoegaarden, een omwalde site met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1450 en waar samen met de laatste zusters een herbestemmingstraject wordt opgezet. Op Herbestemmingsdag gaan de deuren van dit indrukwekkende project voor het eerst open. Even opmerkelijk is een iconische gebouw uit 1981 op de Goossensvest in Tienen met een opvallend gekartelde dakvorm. Het gebouw deed jarenlang dienst als vredegerecht, maar krijgt voortaan een nieuwe bestemming als wijkgezondheidscentrum. Ook de Nationale Bank in Antwerpen, een van de meest monumentale gebouwen van Vlaanderen, zwiert de deuren op. De site, die zelden publiek toegankelijk is, wordt herbestemd tot een prachtige kantoorlocatie. 

Een volledig overzicht is te vinden op de website herbestemmingsdag.be. (mb,foto: © Google)

 

Lees ook:

BEVEREN.  De studie rond de herbestemming van de Prosperhoeve in het Beverse gehucht Prosperpolder is klaar. Uit de studie blijkt dat er heel wat potentieel is om van de hoeve een onthaalpoort te...