Piramidekegels worden vervangen door Amsterdammers

ZWIJNDRECHT. Een vijftigtal piramidekegels op en rond het kerkplein van Zwijndrecht verdwijnen binnen afzienbare tijd. Wanneer dat juist zal zijn, is afhankelijk van diverse factoren, zoals de restauratie van de kerk. Bovendien staat het gemeentebestuur voor de moeilijke keuze tussen een verblijfs- of kermisplein of een combinatie van beiden. Dat maakt dan weer deel uit van bijkomend studiewerk.

Bruno Byl hekelt het uitstel om het kerkplein opnieuw in te richten. Nochtans is die heraanleg nodig. De piramidekegels zorgden al voor verschillende letsels en ongevallen. De piramidekegels vormen al sinds de plaatsing ervan in 2002 een heet hangijzer. De gemeente nam een architect gespecialiseerd in landschapspleinen onder de arm, maar het resultaat was een plein dat niet berijdbaar was. Er kwam voor de kermis een oplossing door deze gedeeltelijk op de gewestweg N70 te plaatsen, maar voor een kortere periode. Eind 2004 waren er nieuwe idee?n, maar nu doorkruisen de restauratiewerken aan de Heilig Kruiskerk weer de plannen.
E?n zaak staat voorlopig vast: de visueel weinig aantrekkelijke piramidekegels verdwijnen en worden vervangen door goed zichtbare paaltjes (zogenaamde ,amsterdammertjes'). Dat alleen al kost zo'n 20.000 euro en wordt wellicht nog in 2006 uitgevoerd. (HetVolk)