Polderbestuur wil overstromingsgebied beheren

DOEL. Het polderbestuur van het Land van Waas vraagt minister Kris Peeters (CD&V) of ze het toekomstige overstromingsgebied in Prosperpolder mag beheren. De eerste spadesteek daarvoor is voorzien voor volgend jaar.

Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters bracht woensdagochtend een informeel werkbezoek aan het Land van Waas. Met de autobus maakte hij een rondrit door het gehucht Prosperpolder in Kieldrecht, waar een gecontroleerd overstromingsgebied van tweehonderd hectaren wordt ontwikkeld. Het project lokte al veel protest uit bij de tweehonderd bewoners, omdat er onder meer kostbare landbouwgrond wordt omgezet tot natuurgebied. ,,Het Scheldeverdrag tussen Vlaanderen en Nederland, in het raam van de uitdieping van de Schelde, is ondertekend. De potpolder komt er zeker'', benadrukte Peeters.

,,Als polderbestuur hebben we ons altijd verzet tegen het project, maar nu de beslissing is gevallen, heeft protest geen zin meer. We kunnen beter meewerken'', realiseert griffier Geert Linthout zich. ,,Prosperpolder, vlakbij de kerncentrale van Doel, ligt in ons werkingsgebied. Aan de minister vragen we of we de zone, die twee keer per dag zal overstromen, mogen beheren.''

Peeters heeft daar wel oren naar, omdat hij Land van Waas goed werk ziet leveren, in tegenstelling tot vele andere polderbesturen. De organisatie beheert dertienduizend hectaren natuurgebied in Beveren, Zwijndrecht en Sint-Gillis-Waas, en wil graag twaalfduizend hectaren extra in Kruibeke, Temse en een deel van Sint-Niklaas. Bij zijn rondleiding kondigde minister Peeters tot slot aan dat het strategisch plan voor de Waaslandhaven nog dit jaar afgerond is. ,,Er wordt dan ook beslist over een tweede sluis, wellicht in het verlengde van het Deurganckdok. Nu bestaat alleen de Kallosluis als toegang tot de Waaslandhaven. Als daar iets gebeurt, zit alles volledig vast.'' (HetVolk)