Definitieve plannen ?De Nieuwe Notelaar? klaar

BEVEREN.  De plannen voor het nieuwe woon- en zorgcentrum ?De Nieuwe Notelaar? zijn klaar. In april is bekend gemaakt dat het project in aanmerking komt voor alternatieve financiering. Volgens de plannen krijgt ?De Nieuwe Notelaar? 153 bedden in het woon- en zorgcentrum, een dagverzorgingscentrum voor 15 mensen en 40 aanleunflats. Als alles vlot verloopt, starten de werken in de loop van 2007 en kunnen tot 3 jaar duren. Het hele project kost meer dan 20 miljoen euro.

Bij de opmaak van de plannen van ?De Nieuwe Notelaar? is geopteerd om het energieverbruik en de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden. Vooreerst zal de vloer, muren en dak een extra dikke isolatielaag krijgen en zal de verluchting gebeuren met recuperatie van de warmte uit de afgevoerde binnenlucht. De ramen krijgen superisolerende beglazing en voor de verwarming van het sanitair water worden zonnecollectoren voorzien. Door al deze maatregelen daalt de energiebehoefte en de CO2 uitstoot van het gebouw met 55%.
De resterende energiebehoeften voor verwarming zullen hoofdzakelijk via een warmtepomp uit de bodem worden gehaald. Hiervoor worden 50 sondes in de grond gebracht tot op 150 meter diepte. De warmtepomp zal met een veel kleiner energieverbruik deze warmte in de winter uit de aarde onttrekken en daarmee het gebouw verwarmen. Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) treed op als begeleider van het project.

Deze vooruitstrevende verwarmingstechniek zal nogmaals een energiebesparing van 32% opleveren. Het totale energieverbruik voor de verwarming van het gebouw zal daardoor dalen met 70%. De totale CO2 uitstoot wordt teruggebracht tot 30% van een nieuwbouwproject volgens de huidige normen. Het OCMW van Beveren zal ten volle haar rol van voorbeeldfunctie als openbaar bestuur op het gebied van de beperking van de uitstoot van broeikasgassen opnemen.

Er is echter nog een enorm voordeel. Bijna zonder energieverbruik kan de ondergrondse koude aarde in de zomer gebruikt worden voor de koeling van het gebouw. Op hete zomerdagen zal de binnentemperatuur enkele graden kunnen dalen zodat het leven in het woon en zorgcentrum zowel voor de bewoners als het personeel een stukje aangenamer wordt. Drama?s zoals enkele jaren terug in Frankrijk, met vele hoogbejaarde mensen die vroegtijdig overleden, worden zo uitgesloten.

De Nieuwe Notelaar zal het eerste woon en zorgcentrum zijn in Vlaanderen waar deze vooruitstrevende technieken worden toepast. Het project zal uniek zijn in Vlaanderen en kan een voorbeeldproject worden.