Burgemeester verbiedt autocross Kouterstraat van 15 april

SINT-NIKLAAS. De autocross, georganiseerd door de Vlaamse Rodeo-Crossbond van Belgi?, die gepland was voor zondag 15 april 2007 op percelen in de
Kouterstraat, zal niet plaatsvinden. Aanvankelijk was het stadsbestuur, te goeder trouw maar op basis van onvolledige informatie, van mening dat de autocross niet kon worden verboden.

Door een grondigere studie door de dienst milieu van alle elementen uit de milieuwetgeving is nu gebleken dat de autocross verboden moet worden. Artikel 5.32.10.2.?1,2? van Vlarem II bepaalt immers dat het verboden is een omloop voor wedstrijden met o.a. motorvoertuigen te exploiteren waarvan de tot de omloop van klasse 3 behorende rijpisten gelegen zijn op een afstand van 350 m of minder van onder meer een gebied voor verblijfsrecreatie. De omloop waarop men de autocrosswedstrijd wenst te organiseren, is gelegen op slechts 125 m van een gebied voor verblijfsrecreatie.

Zodra burgemeester Freddy Willockx over deze informatie beschikte heeft hij de organisator van de autocross  ontboden voor de (decretaal voorziene) hoorzitting, die plaatsvond op woensdag 11 april 2007. Op basis van een eensluidend advies van het college heeft de burgemeester de hieruit voortvloeiende beslissing genomen tot het verbieden van de autocross.

De organisator van de autocross heeft zich sportief neergelegd bij het verbod en heeft beloofd mee te werken aan de organisatie van de afbouw van het evenement. Ook de politie zal zondag aanwezig zijn in de Kouterstraat om mogelijke overlast te beperken en om deelnemers of bezoekers die zich zouden aanbieden, van de beslissing op de hoogte te brengen.